Cum faci cel mai bun pui la cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puiul la cuptor rămâne pentru mulţi dintre noi unul dintre acele feluri de mâncare care ne fac „gura apă” doar gândindu-ne. Un pui rumenit şi bine fript la cuptor este, oricând, de preferat, unui tip de carne grasă. Iar când vine vorba de reţetă, acesta este dintre cele mai simple.

Dacă prepararea este foarte simplă şi rapidă, pentru timpul de gătire e nevoie de puţină răbdare, pentru că puiul are nevoie să stea mai bine de o oră la cuptor. Rezultatul, însă, merită, dacă am avut grijă să respectăm doar câteva reguli simple.

„Rareori făceam acasă, pentru că era considerat o delicatesă. Dar, în unele situaţii, mai precis când aveau părinţii musafiri, asta era un fel de «armă secretă» a mamei, cu care îşi impresiona musafirii”, povesteşte Emilia, o băimăreancă de 48 de ani. „Îmi mai amintesc că îl condimenta şi apoi îl punea într-o pungă de hârtie şi îl băga la cuptor. Nu pot uita cât de fragedă era carnea aceea, chiar şi pieptul de pui, care e sec de obicei, devenea savuros şi fraged”, mai spune băimăreanca.

Avem nevoie de un pui, nici prea mare, dar nici prea mic (între 1 şi 1,5 kg). Pe lângă asta, tot ce avem nevoie sunt condimente, după gust: sare, boia, piper etc. Dar putem folosi vegeta ori condimente gata preparate special pentru pui, care conţin şi usturoi, dar şi verdeţuri aromate. De asemenea, dacă imaginaţia ne permite, ne putem prepara singuri combinaţia de condimente preferată: putem folosi rozmarin, chimen, usturoi, curry, busuioc, coriandru sau ardei iute, pentru cei amatori de „senzaţii tari”. Nu există nicio limită, nicio barieră, puiul poate fi condimentat în funcţie de gust, însă pentru cei mai puţin experimentaţi în ale gătitului, mixul de condimente special pentru pui pe care îl găsim la magazin este perfect.

Puiul întreg, spălat, curăţat de resturile de pene sau piele solzoasă, se condimentează bine pe toată suprafaţa, dar şi pe interior, după care se pune în tavă. „Eu am obiceiul să aşez puiul pe un pat de legume sau cartofi cubuleţe, condimentaţi cu sare, sau vegeta şi rozmarin”, mai spune băimăreanca. „Uneori amestec condimentele cu puţin ulei şi apoi condimentez puiul”, mai spune ea.

Astfel condimentat, puiul se dă la cuptorul preîncălzit la 230 de grade, unde se lasă mai bine de o oră. „Cam o oră şi 10 sau 15 minute, cam atât durează până se rumeneşte bine”, mai  spune ea.

Pentru a se frăgezi mai bine carnea, puiul condimentat se poate pune în punga specială pentru carne la cuptor. O altă metodă de a obţine un pui precum cel rotisat este „puiul pe sticlă”. „O sticlă de bere, sau chiar mai mică, dacă este posibil, se umple cu apă, iar puiul gata condimentat se infige, efectiv, pe sticla cu apă şi se aşează în picioare, într-o tavă cu puţină apă. Astfel se dă la cuptor, pentru mai bine de o oră, iar carnea astfel preparată va fi foarte fragedă şi gustoasă”, mai spune băimăreanca, fostă bucătăreasă.

Mai puteţi citi:

Maramureşul, îngropat în nămeţi. Filtre de poliţie, la baza Pasului Gutâi. Maşinile neechipate corespunzător sunt întoarse din drum

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite