Trei mașini furate din Germania și Finlanda, găsite la Bacău. Ce riscă persoanele care le dețineau

0
Publicat:

Polițiștii băcăuani au identificat trei mașini date în urmărire de autoritățile din Germania și Finlanda. Se fac cercetări pentru a se stabili cum au ajuns autovehiculele în posesia unor persoane din județul Bacău.

Cele mai multe mașini furate provin din țările Europei de Vest FOTO arhivă Adevărul
Cele mai multe mașini furate provin din țările Europei de Vest FOTO arhivă Adevărul

Polițiștii Serviciului de Investigaţii Criminale Bacău au pus în aplicare, pe 10 noiembrie, o acțiune pentru prevenirea şi combaterea traficului internaţional de vehicule. În acest context, au identificat trei mașini date în urmărire de autoritățile judiciare din Germania și Finlanda.

„În posesia unui bărbat de 37 de ani, din comuna Cleja a fost identificat un autovehicul urmărit de autorităţile judiciare din Germania, iar în posesia tânăr de 30 de ani, din municipiul Bacău, a fost identificat un autovehicul urmărit de autorităţile judiciare din Finlanda”, au precizat reprezetanții IPJ Bacău.

Și o femeie din comuna Gârleni a intrat în colimatorul polițiștilor după ce în posesia acesteia a fost găsit un autovehicul urmărit de autorităţile judiciare din Germania. Polițiștii continuă verificările și cooperează cu omologii din statele semnalante pentru stabilirea situaţiei juridice a vehiculelor.

Valoarea vehiculelor identificate este de 80.000 de lei. Dacă se stabilește că știau de proveniența ilicită a mașinilor, persoanele la care au fost găsite mașinile riscă să se aleagă cu dosare penale pentru complicitate la furt calificat.

Peste 150 de autovehicule furate, descoperite la punctele de trecere a frontierei din România în 2021

Peste 150 de autovehicule declarate a fi fost furate au fost descoperite, anul trecut, de către poliţiştii români de frontieră. În cele mai multe situaţii a fost vorba despre autoturisme de lux sau din clasa de mijloc provenite din ţările Europei de vest.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii duminică de Poliţia de Frontieră, în perioada ianuarie – noiembrie 2021 poliţiştii români de frontieră au descoperit 151 autovehicule care se aflau în atenţia autorităţilor sau erau suspecte a fi furate. Este vorba despre 122 autoturisme, 16 microbuze, 5 camioane, un autocar, 4 motociclete şi 3 remorci.

Numărul autovehiculelor furate descoperite la graniţă este comparabil cu cel din înregistrat în anul 2020, când 156 autovehicule aflate în atenţia autorităţilor au fost descoperite la graniţele României.

Statistica realizată în acest an arată că principalele ţări de provenienţă a acestor autovehicule sunt Germania, Italia, Norvegia, Spania, Bulgaria, Franţa dar şi România, cele mai multe maşini depistate fiind din categoria autoturismelor de lux şi de mijloc.

Şoferii acestora au declarat, în majoritatea situaţiilor, că nu ştiau că maşinile pe care le conduc sunt furate, ei declarându-se „cumpărători de bună credinţă”. Au fost şi situaţii în care şoferi aflaţi la volanul autovehiculelor furate au susţinut că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România fără să ştie că acestea se află în atenţia autorităţilor.

„Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în P.T.F. Calafat şi P.T.F. Giurgiu, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde P.T.F. Albiţa (judeţul Vaslui) are cele mai multe astfel de cazuri.  De asemenea, în perioada de referinţă au fost constatate 160 de infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi bulgari, spanioli, suedezi,  iranieni, polonezi, turci, ucraineni, moldoveni, unguri, germani şi alţii”, informează Poliţia de Frontieră.

În toate cazurile depistate, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea anchetelor.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite