Stadionul Municipal Bacău, arena devenită junglă. Promisiunile neonorate ale ultimilor primari FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mijlocul municipiului Bacău se află Stadionul Municipal, care odată a fost arena unor importante meciuri internaționale de fotbal, iar în 2007, locul în care a concertat celebrul Julio Iglesias.

Stadionul din Bacău, noiembrie 2023 FOTO Mircea Albu
Stadionul din Bacău, noiembrie 2023 FOTO Mircea Albu

Stadionul Municipal din Bacău este acum în paragină - un loc plin de gunoaie, copaci, câini, șobolani și dărâmături. Aici au jucat și echipe valoroase precum Werder Bremen sau Arsenal, când echipa Bacăului reușea să se claseze în primele locuri din prima ligă.

Stadionul a fost construit în 1966 și are aproximativ 17.500 de locuri pe scaune. În anii 2000, în timpul mandatului lui Dumitru Sechelariu, un împătimit al fotbalului, stadionul a fost renovat și dotat cu nocturne, astfel că îndeplinea condițiile de a găzdui meciuri UEFA.

„Sala Polivalentă“ a primarului Romeo Stavararche

Următorul primar Romeo Stavarache instalat la Bacău, în 2004, nu a mai avut pasiunea pentru fotbal și pentru conservarea bazelor sportive, cum ar fi Stadionul Municipal, deținut de municipalitate. În 2007, când FCM Bacău retrocedase în liga a 2-a, a fost vehiculată prima oară idea demolării actualului stadion, chiar dacă acesta era perfect funcțional. În locul lui urma să fie ridicat un proiect imobiliar, un complex comercial și hotelier.

Concomitent, Romeo Stavarache promovează un proiect al unei săli polivalente, care să fie construită în cartierul CFR din Bacău. Lucrările sunt câștigate de un consorțiu de firme Polimex-Mostostal. După realizarea fundației, în 2012, la scurt timp, subsidiara companiei poloneze din România intră în faliment și lucrările sunt sistate. În prezent, fundația realizată în urmă cu un deceniu, care nu a fost conservată, este compromisă.

Fundația Sălii Polivalente FOTO Deșteptarea 2016
Fundația Sălii Polivalente FOTO Deșteptarea 2016

Stadionul Municipal Bacău, după 10 ani de paragină

În 2013-2014, când primar era încă Romeo Stavarache, Primăria Bacău alocă peste 1,3 milioane de lei pentru lucrări de decopertare a gazonului, pentru drenarea stratului inferior și montarea unui sistem de încălzire. Deși lucrările trebuiau finalizate în 45 de zile, acestea nu s-au mai terminat nici până în prezent.

Ceea ce odată era terenul de joc și pista de atletism sunt acum pline de mormane de pietriș, de furtunuri și pavele. Copacii au ieșit din tribune, de pe teren, iar în unele locuri au și 10 metri. Mizeria și delăsarea ultimelor administrații, care s-au mulțumit să facă doar studii de fezabilitate, și-au spus cuvântul.

Arena internațională, promisiunea actualului primar Lucian Stanciu Viziteu

În 2020, pe fondul unor promisiuni electorale fără precedent, fotoliul de primar al Bacăului a fost câștigat, cu susținerea USR-PLUS-PNL, de Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Edilul a împins pe piață promisiunile și sub forma unui contract cu băcăuanii. Între alte promisiuni (toate neonorate până acum), edilul se angaja să „redeschidă Stadionul Municipal“ până în 2024, să înființeze o arenă de fotbal și să „recreeze Bacăul“: „Voi construi o arenă modernă, după standardele UEFA, cu spații comerciale, de conferință, parcare mini-terenuri pentru copii. Stadionul va găzdui, pe iânga competitii sportive, evenimente culturale, festivaluri și concerte.

Totcdata, voi înființa o Academie de Fotbal, pe modelul Gheorghe Hagi, finanțată de către primărie împreună cu parteneri privaţi. Termen de implementare: modernizare stadion, 48 de luni. Înfiintarea academiei de fotbal: 5 luni. Dacă in cei patru ani de mandat proiectele care fac obiectul prezentului contract nu se vor concretiza, nu voi mai candida pentru un alt mandat de primar şi voi returna salariul incasat. Încheiat azi, 27 septembrie 2020”, se arată în hârtia plină de promisiuni ale lui Stanciu Viziteu.

Actualul primar a comandat și un nou studiu de fezabilitate, care a fost realizat de o firmă din Cluj, în acest an, contra sumei de 155.000 de lei.

Lucian Daniel Stanciu Viziteu, în campania electorală SURSA Facebook LDSV
Lucian Daniel Stanciu Viziteu, în campania electorală SURSA Facebook LDSV

În schițe, noul stadion apare înconjurat de blocuri și complexe comerciale (care ar lua locul terenurilor sportive din jurul stadionului) și care ar costa nu mai puțin de 120 de milioane de euro. Noua arenă, pentru care nu există nicio sursă de finanțare, ar avea 20.800 de locuri.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite