Scenă aiuritoare în Consiliul Local Bacău. Un profesor desemnat cetăţean de onoare a citit un discurs anti Ucraina VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Constantin Călin în faţa consilierilor locali din Bacău FOTO Ziarul de Bacău
Profesorul Constantin Călin în faţa consilierilor locali din Bacău FOTO Ziarul de Bacău

Proaspăt numit cetăţean de onoare al municipiului, profesorul Constantin Călin din Bacău a rostit un discurs presărat cu remarci antiucrainene. Vizibil stânjeniţi, mai mulţi consilieri au declarat că nu ar mai fi votat proiectul dacă ar fi ştiut ce urma să spună cadrul didactic.

Consiliul Local Bacău l-a desemnat pe profesorul Constantin Călin cetăţean de onoare al oraşului. Imediat după primirea distincţiei, dascălul i-a lăsat mască pe consilierii locali, citind un discurs presărat cu mai multe remarci antiucrainene.

În discursul de mulţumire pentru primirea distincţiei, Constantin Călin a făcut trimitere la războiul din Ucraina, deşi nu avea nicio legătură cu evenimentul. 

Omul de cultură băcăuan a ţinut să amintească că în trecut teritorii din Polonia şi România au fost date Ucrainei, că ucrainenii s-au opus Unirii din 1918 sau că minoritatea românească din ţara vecină e privată de anumite drepturi.

Noul cetăţean de onoare al Bacăului şi-a încheiat discursul, sugerând, printr-un citat dintr-un psalm, că Ucraina primeşte ce merită. 

„Să deplângem morţii ambelor părţi aflate în conflict, să regretăm pierderile materiale. Dar… Dar, să ne reamintim şi lucruri pe care curenţii anumitor discursuri le-au cam şters. 

Că Grigore Ureche şi Miron Costin au studiat la Lyov şi Bar, localităţi care erau în Polonia şi sunt acum în Ucraina. 

Că Eminescu şi Gala Galaction au învăţat la Sărnăuţi, în Bucovina de Nord, care acum e a Ucrainei, ţară cu petice de pământ străin. Că ucrainenii s-au opus agresiv Unirii din 1918. Că minoritatea românească din Ucraina e privată de anumite drepturi. Eu văd lucrurile şi din perspectivă religioasă. Într-un psalm există expresia: <Răsplăteşte, Doamne, răsplătirea celor mândri, ceea ce mai devreme sau mai târziu se întâmplă atât indivizilor cât şi ţărilor!>“, a spus Constantin Călin, scrie Ziarul de Bacău.

”Mi-a fost ruşine”

Unii consilieri locali s-au arătat vizibil deranjaţi de discursul de acceptare a distincţiei de cetăţean de onoare. Viceprimarul Bacăului, Cristian Ghingheş, a declarat că nici nu ar fi votat proiectul dacă discursul ar fi fost susţinut înainte de vot. 

„Dacă alocuţiunea domnului Călin era înainte de acordarea titlului, îmi anulam votul. Tot respectul pentru activitatea sa, dar în acest context mi-a fost ruşine când i-am auzit trimiterile pe care le vedem la trolii putinişti zilele acestea”, susţine viceprimarul Bacăului. 

Consilierul independent Dorin Chirilescu a susţinut, de asemenea, că un astfel de discurs a fost deplasat. „Este regretabil că un astfel de discurs a fost rostit la adresa poporului vecin, în astfel de vremuri, la un eveniment menit să cinstească o persoană şi activitatea sa. Mai ales în condiţiile în care băcăuanii au arătat un sprijin extraordinar refugiaţilor ucraineni”, a declarat Dorin Chirilescu. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu rachetă asupra unui radar din Ismail, la 15 km de România. Armata rusă susţine că a tăiat accesul Ucrainei la Marea Azov

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu rachetă asupra unui radar din Ismail, la 15 km de România. Armata rusă susţine că a tăiat accesul Ucrainei la Marea Azov

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite