Planul Alb, declanşat pentru Ucraina. Spitalele din Oradea pregătesc medici, paturi şi stocuri la produsele critice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spitalul judetean oradea

Spitalele din Oradea au declanşat Planul Alb pentru situaţii de urgenţă şi au început pregătirile pentru primirea răniţilor civili şi militari ucrainieni, având paturi, stocuri de medicamente şi produse sanitare, echipe medicale şi inclusiv traducători.

Managerul interimar al Spitalului Judeţean Oradea, dr. Lucia Daina, a declarat, marţi, pentru „Adevărul“, că unitatea a alocat 10 paturi de ATI precum şi 32 paturi în secţiile de Chirurgie generală, Chirurgie pediatrică, Neurochirurgie, Chirurgie ortopedică şi Chirurgie oftalmologică, cu posibilitatea ca numărul paturilor să fie mărit la nevoie. 

"Totodată am declanşat Planul Alb, care reglementează proceduri în situaţii de urgenţă. A fost foarte important să conturăm componenţa echipelor multidisciplinare care să intervină - chirurgul generalist, ortopedul, neurochirurgul  -  dar, totodată, să rămână asigurată şi linia de gardă, ca să putem răspunde celorlalte urgenţe pe care le avem în mod curent. Am făcut demersuri pentru completarea stocurilor de medicamente şi materiale sanitare critice, de care nu te atingi, ca să le ai în cazuri extreme", a explicat dr. Lucia Daina.

Potrivit sursei citate, ca urmare a unei propuneri făcute de şeful UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, împreună cu colegii de la UPU şi cei din Republica Moldova, spitalul are acum şi o echipe de translatori, din rândul medicilor angajaţi ai Spitalului judeţean. "Avem medici din Republica Moldova, din Ucraina, care s-au oferit să răspundă la solicitări, pentru a putea asigura, la nevoie, servicii de interpreţi pentru pacienţii care vor ajunge din Ucraina", a mai explicat Daina. 

Pregătiri s-au făcut şi în Spitalul Avram Iancu din Oradea, fostul spital militar aflat, în prezent, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. În urma unei dispoziţii emise de Ministerul Sănătăţii, aici au fost rezervate 4 paturi de Chirurgie generală, 4 paturi de Chirurgie ortopedică, 2 paturi de Chirurgie oftalmologică şi 2 paturi de Chirurgie ORL. 

De asemenea, la fel ca şi la Spitalul judeţean, şi aici s-au inventariat stocurile produselor critice, pentru ca unitatea să fie pregătită în caz de nevoie. 

Vă recomandăm şi: 

Voluntari din Bihor au intrat în Ucraina cu tone de donaţii, cu ajutorul Crucii Roşii. „Nu e telenovelă” VIDEO

Bihorul, liant între Ucraina şi Ungaria. Oamenii duc ajutoare, oferă cazare şi transportă refugiaţii spre Europa

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite