Povestea eroilor zăpezii din Bacău. Patru jandarmi au înotat într-un ocean alb ca să ajungă la un bătrân fără picioare VIDEO FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii eroi din Bacău
Jandarmii eroi din Bacău

Tudorel Telentin (35 de ani), Mihai Balcan (28 de ani), Florin Baciu (39 de ani) şi Dumitru Copăcel (37 de ani) sunt jandarmii din comuna băcăuană Podu Turcului care au urcat zece kilometri pieptiş, prin grădinile oamenilor, ca să ajungă la casa lui Ion Popa, un bătrân cu picioarele amputate.

Omul de 67 de ani nu mai mâncase şi nici nu mai băuse apă de trei zile. Avea casa înconjurată de nămeţi ce depăşeau un metru şi jumătate şi nimeni nu mai reuşea să ajungă la el. Locuia în satul Calapodeşti, din comuna Dealu Morii, o localitate izolată, la margine judeţului. Noroc că bătrânul avea un telefon fix şi a sunat la 112.

În 20 de minute am făcut o chetă printre colegi şi i-am cumpărat apă şi alimente. În alte 20 de minute eram deja plecaţi cu o maşină de teren spre comuna Dealu Morii. Cu zece kilometri înainte de locuinţa bătrânului ne-am blocat în zăpezi. Nu am mai putut înainta niciun metru cu maşina. Am luat-o la picior printr-un ocean de zăpadă, a povestit plutonierul major Teletin.

Drumul până la casa omului cu picioarele amputate a fost o adevătară luptă cu zăpezile. Erau porţiuni în care omătul depăşea un metru şi jumătate. Şi pentru că picioarele li se afundau în zăpadă din ce în ce mai tare, au ales să ia drumul pieptiş, pe burtă. Practic, să înoate prin nămeţi.

Au abandonat drumul şi au luat-o prin grădini

Nici nu se mai vedea drumul, aşa că am luat-o prin grădinile oamenilor şi pe câmpuri deschise. Era chiar mai bine deoarece drumurile erau mai jos decât nivelul curţilor şi ne putea bloca. Aveam în faţa ochilor o mare albă de zăpadă, dar suntem antrenaţi pentru aşa ceva, a mai adăgat subofiţerul.

După ore bune de luptă cu nămeţii, jandarmii au ajuns în grădina unui om. De acolo, au fost îndrumaţi spre casa lui moş Ion Popa.

Am întrebat unde locuieşte bătrânul cu picioarele amputate şi am aflat că stă în apropiere. Am ajuns prin grădina omului, târâş, pe burtă. Stătea la fereastră şi ne aştepta. În casă era frig şi într-adevăr nu mai mâncase şi nu mai băuse apă de câteva zile. Este singur de câţiva ani şi singurii care îl mai ajută sunt călugării de la o mănăstire din apropiere a mai spus jandarmul.

Subofiţerii i-au cărat apă de la fântână, i-au făcut focul, i-au dus lemne în casă şi au făcut pârtie până la drum.

Nici la întoarcere drumul nu a fost simplu, pentru că se lăsa întunericul şi viscolea.

A salvat din zăpezi alţi şase oameni

Tudorel Telentin povesteşte că tot în această iarnă a mai salvat şase persoane care erau blocate în trei maşini pe drumul dintre localităţile Căbeşti şi Iveşti. Unul dintre şoferi îşi abandonase maşina, rămasă fără combustibil, şi o se întorcea pe drumul înzăpezit.

Omul nu mai avea baterie la telefon şi nu putea lua legătura cu nimeni. Am dat de el în timp ce patrulam ca să vedem dacă sunt situaţii de urgenţă în zonă. Apoi am dat şi de ceilalţi a mai spus plutonierul Telentin.
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite