Dan Gârleanu, poliţist pasionat de munte. Este pirotehnist, alpinist şi conducător de câini care detectează explozibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Gârleanu FOTO IPJ Bacău
Dan Gârleanu FOTO IPJ Bacău

Agentul şef Dan Gârleanu a devenit cunoscut la nivel naţional şi internaţional prin escaladarea unor vârfuri montane extrem de grele. A salvat până acum doi bărbaţi de la moarte şi a stabilit un record la urcarea cu bicicleta a celor 14 vârfuri de peste 2.500 de metri din România.

Agentul şef principal de poliţie Dan Gârleanu a absolvit Şcoala de Agenţi de poliţie ”Vasile Lascăr”, Câmpina, în anul 2003, dar curiozitatea de a cunoaşte şi înţelege oamenii l-au îndreptat spre Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei ”Babeş Bolyai”, unde şi-a finalizat studiile cu diploma de licenţă în anul 2008.

GALERIE FOTO CU DAN GÂRLEANU 

Este pasionat de sport şi are un master în educaţie fizică la Universitatea ”V. Alecsandri” din Bacău. Din anul 2008 face parte din echipa Serviciului pentru Acţiuni Speciale, din cadrul I.P.J.Bacău, fiind pirotehnist, negociator, dar şi conducător de câini care detectează substanţe explozive.

Pentru că îi place mult să escaladeze munţii, a obţinut şi atestat de alpinist utilitar, intervenţie şi salvări la înălţime, dar şi un atestat de salvamont, un atestat de monitor de schi şi un atestat de ghid montan.

Din anul 2004 şi-a început aventura în escaladarea munţilor lumii, primul cucerit fiind vârful Elbrus din Munţii Caucaz, cel mai înalt din Europa. Apoi au urmat vârfuri muntoase din Grecia, Bulgaria, Austria, Franţa, Italia.

În anul 2012 a alergat un traseu pe creasta Făgăraşului, într-un timp de 21 ore şi 17 minute, pe o distanţă de 86 de kilometri, cu diferenţa de nivel de 6.100 de metri.

A salvat doi români de la moarte

Şi-a folosit pasiunea şi cunoştinţele pentru a-şi salva semenii aflaţi în situaţii dificile. Astfel, în anul 2006 a scos un bărbat de 22 de ani din zăpadă, acesta fiind surprins de o avalanşă în munţii Făgăraşului, în zona Avrig, salvându-i astfel viaţa. În 2007 a salvat un alt bărbat, în vârstă de 42 de ani, din Canalul de Fugă din Bacău.

FOTO IPJ Bacău

politist Dan Garleanu FOTO IPJ Bacau 6

În anul 2020 a participat la proiectul “BikeRun 14 Summits”, în cadrul căruia a reuşit să alerge, să pedaleze şi să ducă bicicleta în spate pe cele 14 vârfuri de peste 2.500 de metri din România şi să parcurgă şi distanţa dintre ele. Prin acest proiect participanţii au dorit să atragă atenţia asupra lipsei alternativelor de mişcare în rândul persoanelor cu dizabilităţi.

Record neegalat

Timpul înregistrat de către Dan Gârleanu de pe primul pe ultimul vârf de 2.500 de metri a fost de 72 de ore şi 45 de minute, în condiţiile în care şi-a dus bicicleta în spate în creasta Munţilor Făgăraş, între Saua Caprei şi Vârful Urlea, pe o distanţă de aproximativ 30 de kilometri. Parcurgerea vârfurilor şi a crestei a fost deosebit de dificilă din cauza vântului care sufla în rafale de peste 50 km/h.

FOTO IPJ Bacău

politist Dan Garleanu FOTO IPJ Bacau

Performanţa poliţistului este un record care nu a fost încă depăşit, fiind validat de Asociaţia Cartea Recordurilor. „Pasiunea mea este muntele. În Poliţie sunt de nouăsprezece ani şi îmi place foarte mult. Meseria mea şi hobby-ul se împacă foarte bine pentru că în munca de poliţist trebuie să îmbinăm foarte bine comunicarea şi condiţia fizică”, spune agentul şef principal Dan Gârleanu din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale al IPJ Bacău.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Un alpinist a primit jumătate dintr-o comoară de pietre preţioase găsite pe Mont Blanc

În Himalaya, performanţă uluitoare a unui alpinist de 57 de ani. „Parcă e iepuraşul Duracell. Mă năuceşte!“

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite