Contoarele inteligente cu care Bacăul a dat lovitura. Cele 16.000 de dispozitive care vor fi instalate vor reduce facturile la electricitate

0
Publicat:

Contoarele inteligente sunt destinate consumatorilor casnici și non casnici mici din municipiul Bacău și vor fi instalate alături de echipamentele necesare pentru funcționarea sistemului de distribuție inteligent.

Contoarele inteligente vor reduce consumul de electricitate FOTO arhivă Adevărul
Contoarele inteligente vor reduce consumul de electricitate FOTO arhivă Adevărul

Cele 16.000 de contoare inteligente vor fi instalate în Bacău în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, demarat luna trecută, anunță Delgaz Grid, compania de distribuție a grupului E.On.

Spre deosebire de contorul clasic care măsoară consumul și trebuie citit la fața locului, contoarele inteligente transmit datele în timp real, de la distanță. Asta înseamnă un control mai bun al consumului de electricitate și, implicit, al costului energiei electrice.

Pe afișajul contorului este indicată și ora, data, dacă consumi energie reactivă, inductivă sau alte lucruri. Există și varianta de înregistrare diferențiată pentru zi și pentru noapte, caz în care va exista un tarif pentru noapte și unul pentru zi.

Vor fi integrate în SCADA (achiziție de date și control la distanță) 83 de posturi de transformare, 5 puncte de alimentare, 6 separatoare telecomandate, iar stațiile de transformare Letea și Gheraești vor fi modernizate și integrate în SCADA. De asemenea, vor fi modernizate 76 de posturi de transformare, iar 7 vor fi înlocuite.

Investiţia, în valoare totală de peste 46 milioane de lei (inclusiv TVA), este cofinanțată cu 37 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională – REACT EU (prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritară 10: Creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei)

Contribuţia Delgaz Grid se ridică la aproape 9 milioane de lei.

Infrastructura de distribuție, modernizată și digitalizată

Pe lângă contorizarea inteligentă, proiectul urmărește și creșterea calității serviciilor de distribuție a energiei electrice ca urmare a reabilitării, automatizării și integrării în SCADA a rețelei de medie tensiune.

„Accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție din gestiunea Delgaz Grid SA.

Compania noastră are în prezent 7 proiecte în curs de implementare finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare totală de 293 mil lei (fără TVA), din care cofinanțarea nerambursabilă reprezintă aproximativ 219 milioane lei”, explică reprezentanții Delgaz Grid.

Peste 2 miliarde de euro investiți în modernizarea rețelei de gaze și electricitate

Cele 7 proiecte vizează obiective de modernizare și digitalizare a rețelei de distribuție a energiei electrice, în scopul creșterii capacității de preluare a energiei din surse regenerabile și implementarea sistemului de contorizare inteligentă.

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 de kilometri în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României.

Rețeaua include orașele Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). La aceasta se adaugă o reţea de electricitate de 83.000 de kilometri în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite