Bacău: Portret/ Theodor Balan: „Şahul este viaţa în miniatură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theodor Balan
Theodor Balan

Adolescentul este îndrăgostit de sportul minţii şi luptă să înfiinţeze în Bacău un club în care să se poată face performanţă.

S-a aşezat pentru prima dată în faţa unei table de şah la vârsta de 5 ani, când a învăţat şi primele mutări de la bunica lui. De atunci nu trece zi fără să joace cel puţin două ore. Theodor Balan a pus atâta pasiune în acest sport, încât îl compară cu „viaţa în miniatură“.


„Jocul de mijloc corespunde maturităţii“


„Acest sport îţi arată cum este viaţa. Fiecare etapă poate fi comparată cu o etapă de viaţă. Deschiderea poate fi comparată cu copilăria şi tinereţea şi este foarte important să începi partida bine ca să ai rezultate ulterior. Urmează jocul de mijloc care corespunde cu maturitatea, când trebuie să ne atingem anumite obiective şi să ne pregătim finalul, respectiv bătrâneţea, pentru a încheia jocul cu un rezultat favorabil“, explică adolescentul.


Elev în clasa a X-a, la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu“ din Bacău, Theodor îşi face timp zilnic pentru a studia şi sportul minţii. Nu s-a limitat doar la exerciţiul practic, ci a mers mai departe şi a început să citească cărţi de specialitate şi metode de joc publicate de marii şahişti ai lumii. „Pentu a anticipa mutările celuilalt trebuie să studiezi foarte mult. Contează cum începe o partidă, şi de fiecare dată trebuie să vii cu ceva nou, să-l surprinzi pe cel din faţa ta. Dacă tu faci mutări la care el nu se aşteaptă, atunci ai toate şansele să câştigi“, a mai spus elevul. În municipiul Bacău nu există un club de şah, iar acest lucru îl mâhneşte pe adolescent.


Acesta a discutat deja cu responsabili din sportul băcăuan să înfiinţeze o secţie de profil sau o asociaţie în cadrul Sport Club Municipal Bacău. „Suntem în discuţii şi s-ar părea că sunt şanse să avem şi noi o secţie de şah în Bacău. Ar fi util pentru toţi cei pasionaţi pentru că, dacă nu eşti legitimat la un club nu poţi participa la concursuri. Dacă nu se va realiza asta în Bacău, voi căuta totuşi să mă înscriu undeva ca să pot merge la competiţii“, mai spune Theodor.

Joacă şah pe unde poate

Până ce acest lucru se va materializa, Theodor joacă şah în Parcul Cancicov, din municipiul Bacău, acolo unde zi de zi iubitorii de toate vârstele ai acestui sport îşi dau întâlnire. Pe timpul iernii, când acest lucru nu este posibil, adolescentul joacă cu parteneri virtuali, pe internet. Jocul pe internet i se pare mai uşor decât o partidă de şah reală. „Când suntem faţă în faţă, este ceva mai dificil pentru că deja ştii că partenerul este puternic. Îţi este mai greu să te concentrezi şi să faci mutările care să te avantajeze“, a mai spus tânărul.

întrebări şi răspunsuri
Cine ţi-a dăruit prima tablă de şah?
Prima tablă pe care am primit-o a fost la vârsta de 5 ani şi este cea pe care eu lucrez şi acum. O am de la bunica mea şi a fost a străbunicului meu. Are o valoare sentimentală şi îmi este greu să renunţ la ea. Mai am încă una primită de la mama mea, dar este o tablă de colecţie.
Ce calităţi trebuie să aibă un şahist de valoare?
În primul rând trebuie să ai putere de concentrare, multă răbdare, creativitate şi tenacitate. Mulţi nu au răbdarea de a sta şi de a studia mutările celuilalt, de asta sunt puţini practicanţi ai acestui sport. Dacă este o partidă fără limită de timp, atunci trebuie să ştii că poţi sta şi câteva ore.

ce-i place
„Îmi place să citesc, să mă întâlnesc cu prietenii, să fac sport, să merg pe bicicletă, atunci când vremea îmi permite şi limba francează“, spune Theodor.

ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna şi oamenii care nu-i respectă pe cei din jurul lor. Nu-mi mai plac nucile, filmele horror şi cafeaua“, a precizat adolescentul.

profil
născut. 30 aprilie 1994, la Bacău.
studii. Colegiul „Gh. Vrănceanu“din Bacău.
familie. Locuieşte cu părinţii, mai are doi fraţi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite