Avalanşă de infectări cu pestă porcină la mistreţii din judeţul Bacău. Avertismentul autorităţilor veterinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Inspectorii veterinari au identificat până acum 151 de porci mistreţi afectaţi de pesta porcină africană în judeţul Bacău. Reprezentanţii DSVSA Bacău le cer proprietarilor de gospodării să nu cumpere porci de la persoane neautorizate deoarece există riscul să răspândească boala.

Medicii veterinari au identificat un număr mare de porci mistreţi infectaţi cu virusul pestei porcine africane în fondurile cinegetice de pe raza judeţului Bacău, fiind vorba de 151 de exemplare.

„Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul cărnii de porc , atenţionam cetăţenii : să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, de la intermediari sau mijlocitori de animale, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar, pentru că există pericolul să introduceţi în gospodărie porci bolnavi, şi astfel să difuzaţi pesta porcină africană”, avertizează reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Medicii veterinari au cerut proprietarilor de gospodării să respecte cu stricteţe măsurile impuse de autorităţi, în caz contrar existând riscul ca sute sau chiar mii de porci să fie eutanasiaţi dacă se constată că au fost afectaţi de pesta porcină, pentru a împiedica extinderea focarelor.

”Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii”, mai spun reprezentanţii DSVSA Bacău.

Sătenii care nu respect măsurile impuse de medicii veterinari riscă amenzi cuprinse între 2.400 şi 3.600 de lei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Pesta porcină africană loveşte crunt în judeţul Hunedoara. Aproape 10.000 de porci vor fi sacrificaţi

Focar de pestă porcină africană declarat la 17 zile de la primele semne de boală. „Îi dau în judecată“

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite