Tradiţie de Bobotează: la Bodrog, în judeţul Arad, se sfinţesc apele Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din ţara noastră, aflată în judeţul Arad, de Bobotează va avea loc o slujbă specială. Este vorba despre Mănăstirea Hodoş-Bodrog, atestată documentar din 1177, unde preoţii şi călugării sfinţesc apele Mureşului, eveniment la care asistă în fiecare an mii de persoane.

Pentru că mănăstirea, aflată la 15 kilometri de municipiul Arad, este situată pe malul râului Mureş, aici există o tradiţie specială. După slujba oficiată în biserica mănăstirii, preoţii şi călugării, împreună cu credincioşii, merg pe malulul Mureşului, unde se oficiază o slujbă specială de sfinţire a apei, inclusiv apa râului Mureş. Este o tradiţie veche de sute de ani. De obicei la finalul slujbei sunt eliberaţi trei porumbei, simbol pentru Sfânta Treime.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea. Tradiţia spune că mănăstirea a luat fiinţă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus, icoană făcătoare de minuni. Exact pe acel loc, credincioşii au construit o biserică, unde se află mănăstirea şi unde şi astăzi se mai păstrează Icoana. Numele mănăstirii vine de la taurul care a descoperit icoana şi pe care îl chema Hodoş.

Citeşte şi:

Preoţii au început sfinţirea caselor de Bobotează

FOTO VIDEO Dubaşii de la Curtea Regelui

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite