Preşedintele CJA solicită public demisia primarului oraşului Lipova. Motivul este: „gestionarea defectuoasă a banului public”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată acum interiorul clădirii FOTO Adevărul
Aşa arată acum interiorul clădirii FOTO Adevărul

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, solicită public demisia primarului oraşului Lipova, Mircea Jichici, pentru „gestionarea defectuoasă a banului public”.

Nicolae Ioţcu spune că actualul primar al oraşului a pierdut suma de 2.500.000 lei, bani alocaţi de către Ministerul Sănătăţii pentru lucrări de construcţie, reabilitare şi modernizare a Spitalului Orăşenesc Lipova. În luna aprilie, Ministerul Sănătăţii a repartizat administraţiei locale această sumă, urmare a vizitei pe care ministrul de atunci, Ritli Ladislau, a efectuat-o în judeţul Arad. Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, s-a întâlnit cu ministrul, prezentând strategia la nivel de judeţ, privind modernizarea şi investiţiile în domeniul sănătăţii.

„Privim dezvoltarea judeţului în mod unitar, indiferent de culoarea politică. Deşi spitalul de la Lipova nu a fost în administrarea judeţului, am decis să facem demersuri pentru atragerea de fonduri de la minister, având în vedere posibilităţile reduse ale administraţiei locale de a investi şi importanţa pe care acest spital o are pentru locuitorii de pe Valea Mureşului”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. 

Acesta mai spune că eforturile administraţiei judeţului au fost înţelese la acea vreme de ministrul Ritli, care a alocat 2.500.000 de lei pentru Spitalul Orăşenesc Lipova. Această sumă, împreună cu suma de 1.700.000 de lei, alocată de fosta administraţie a oraşului Lipova, ar fi urmat să fie folosită în reabilitarea pavilionului central, respectiv: extinderea părţii din spate a spitalului, prin construcţia unui corp nou, în care ar fi funcţionat trei secţii: chirurgie generală, obstretică-ginecologie şi ATI, precum şi pentru înfiinţarea unui compartiment de primire urgenţe.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad spun că a fost pentru prima dată în ultimii zece ani când de la Ministerul Sănătăţii s-au alocat bani pentru investiţii la Spitalul Orăşenesc Lipova, înţelegându-se importanţa strategică a acestui spital pentru toţi locuitorii de pe Valea Mureşului, singurul spital pe o distanţă de 80 de kilometri.

„Constatăm, la aproape şapte luni de la momentul alocării acestor bani de către Ministerul Sănătăţii, că actuala administraţie, actualul primar, nu a făcut nimic pentru cheltuirea banilor. Eforturile noastre au fost în zadar, pentru că Ministerul Sănătăţii a decis retragerea sumei de 2.500.000 lei, urmare a faptului că nu a fost cheltuită. Solicit public demisia lui Mircea Jichici, pentru management defectuos şi lipsă de interes în ceea ce priveşte investiţiile în oraşul pe care îl conduce. La fel, Sorin Rusu, managerul spitalului, ar trebui să îşi dea demisia şi să lase locul unei persoane preocupate cu adevărat de sănătatea pacienţilor” a mai declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Primarul spune că nu este vinovat

Primarul oraşului Lipova Mircea Jichici spune că toate problemele au rămas de la vechea administraţie a oraşului.

„Clădirea s-a predat Spitalului Orăşenesc Lipova la începutul lunii iunie, un demers care putea fi făcut de vechea administraţie la începutul anului, ca să nu se piardă timp. Am ajuns în faza încheierii licitaţiei cu studiul de fezabilitate, dar nu a mai fost timp suficient pentru începerea licitaţiei pentru proiectul tehnic, pentru că, după cum se ştie, sunt termene şi contestaţii. Ştiam că se vor retrage banii şi am făcut o solicitare pentru redistribuire pe doi, trei ani, pe o sumă mai mare, şapte milioane de euro cât şi valoarea investiţiei pentru spital. Vizavi de cererea de demisie adresată mie de preşedintele Nicolae Ioţcu, trebuie să spun că nu la Consiliul Judeţean trebuie să o depun. Prefectul mă poate suspenda dacă consideră”, spune primarul.
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite