Cum se găteşte baigli cu mac, un cozonac delicios şi fraged. Reţetă recomandată de fata care găteşte cu flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baigli cu mac FOTO: 2.bp.blogspot.com
Baigli cu mac FOTO: 2.bp.blogspot.com

Arădeanca Claudia Romana Rista, cunoscută drept „fata care găteşte cu flori“, ne dezvăluie o reţetă pe care o ştie de la bunica ei. Este vorba despre baigli cu mac.

Romana Rista spune că varianta cu mac este printre cele mai apreciate ale preparatului, deşii unele gospodine înlocuiesc macul cu nucă. Ambele umpluturi fac un cozonac delicios şi fraged.

Baigli cu mac

Aluat se fac din:
500 grame făină
200 grame unt
10 grame drojdie
50 grame zahăr pudră
2 gălbenuşuri
1/2 linguriţă sare
150 ml lapte călduţ
1 linguriţa extract de vanilie

Se cerne făina într-un bol cu sarea. În mijlocul lor punem untul tăiat cubuleţe şi frământăm până se obţine un aluat nisipos. Punem apoi drojdia în 50 ml lapte călduţ împreună cu o lingură de zahăr. După 5 minute o adaugăm peste aluat. Deasupra se pun gălbenuşurile, restul de zahăr şi extractul de vanilie. Se începe iar frământarea. Treptat se adaugă lapte călduţ. Acest aluat se frământă timp de circa zece minute până se obţine un aluat moale.

Aluatul se acoperă cu o folie alimentară şi se pune la rece circa o jumătate de oră.

Pentru umplutura cu mac trebuie următoarele:
200 grame mac
80 grame zahăr
100 ml lapte
Se pune laptele pe foc cu zahărul, iar după ce acesta s-a topit complet se toarnă peste el macul măcinat. Se amestecă şi se lasă deoparte.

Se scoate aluatul din frigider şi se întinde într-o foaie dretunghiulară subţire. Se pune umputura cu mac şi se rulează strâns. Se pune apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Cozonacii se ung cu gălbenuş de ou diluat cu o lingură de lapte. Se pun apoi la rece timp de 10 minute pentru a se întări gălbenuşul. După ce s-au răcit îi ungem cu albuş bătut şi îi punem iar la rece timp de zece minute. Apoi la foc mediu  (180 de grade) se pune tava cu cozonacii unde se lasă în jur de 40 de minute până vedem că s-au rumenit.

Mai puteţi citi: FOTO Secretele celui mai bun cozonac de casă. Cum recunoaştem produsele făcute cu ingrediente naturale, fără aditivi

Secretele cozonacului trântit. Trucurile cu ajutorul cărora moldovencele reuşesc să-l facă pufos şi foarte gustos

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite