Arad: PORTRET / Dorina Faur prepară gem ca acum o sută de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Dorina Faur prepară gem ca acum o sută de ani
Arad: PORTRET / Dorina Faur prepară gem ca acum o sută de ani

Face agricultură de când se ştie şi, mai nou, a început demersurile pentru omologarea a două produse tradiţionale din localitatea din care provine.

Profil

Născută - 12 septembrie 1959, Aldeşti
Educaţie - Facultatea de Agronomie
Experienţă - Administrator 
Familie - Căsătorită, doi copii

Dorina Faur a devenit o obişnuită a târgurilor de produse tradiţionale din Arad. Ea atrage vizitatorii cu două produse obţinute din prună, binecunoscuta ţuică şi gemul fiert în cazan. Pentru ca totul să fie cât mai original, aldeşteanca a păstrat şi denumirea de secole a produselor: „mniere de prune” (gem) şi „racie de Aldeşti” (ţuică). Ambele sunt preparate după reţete vechi, de pe vremea străbunicilor.

„De când se ştiu, locuitorii din Aldeşti şi-au preparat gem de prune în cazan şi ţuică de prune. Nu există gospodărie care să nu fi păstrat reţetele originale“, a declarat Dorina Faur. Gemul trebuie neapărat să fie fiert în cazane de alamă, timp de zece ore. Chiar dacă pare o muncă titanică, pentru că e lungă şi se face aproape de focul care trebuie să ardă mocnit, rezultatul e garantat. Gemul de prune de Aldeşti nu conţine zahăr, nici conservanţi, şi păstrează gustul original al fructului. „Zece ore se învârte continuu. Nu punem zahăr şi nici alţi conservaţi. În final are exact gustul prunei, cu toate aromele fructului“, a precizat Dorina Faur.

Produse omologate

În urmă cu un an, familia Dorinei Faur a început formalităţile pentru omologarea celor două produse tradiţionale: răcia de Aldeşti, produs din prune fermentate natural, şi mnierea de prune de Aldeşti. Asta, pentru că, după cum spune şi Dorina, „e foarte important să păstrăm tradiţiile, să ne ştim originile de unde am venit“.

 „Ambele sunt produse tradiţionale. Dacă nu sunt înregistrate ca produse originale, nu se pot vinde. De asemenea, în cazul unui produs original trebuie respectată întocmai reţeta. Dacă îi dai omului un produs înregistrat, el ştie că va consuma ceva original, curat, natural sută la sută, fără coloranţi, conservanţi şi fără alţi aditivi“, a mai susţinut Dorina Faur. Aceasta se bucură că se numără printre păstrătorii tradiţiei din localitatea Aldeşti.

„Aceste produse nu lipsesc din nicio cămară. De cum apar prunele, gospodinele se pregătesc să le transforme în gemuri, compot şi ţuică“, a mai precizat Dorina Faur.

Străinii, cuceriţi de produsele aldeştene

Naturaleţea celor două produse i-a atras în mod special pe nemţi şi austrieci care comandă atât gem de prune, cât şi ţuică. „Nemţii şi austriecii au spus că gemul este foarte bun şi îşi comandă în fiecare an câte o porţie“, a mai precizat Dorina Faur. Pentru că prepararea gemului presupune multă muncă, aldeşteanca îl face doar dacă are comenzi. 

Întrebări şi răspunsuri

De unde procuraţi prunele pentru gem şi ţuică?
Avem 20 de hectare de livadă la Aldeşti. Din recoltă facem gem, ţuică, dar vindem şi fructele.

Care sunt caracteristicile cele mai importante ale gemului de prune?
Nu are conservanţi, nu are zahăr. Nu este acru deloc. Are gust de prună curată, care nu poate fi confundată cu nimic.

E gemul un deliciu al Aldeştiului?
Da. Gemul de prune se foloseşte şi la prăjituri sau se mănâncă pe pâine.

Ce-i place

Dorina Faur a mărturisit că-i place agricultura în mod special. „Asta este meseria mea de bază şi de ani de zile numai asta fac“, a declarat Dorina Faur. Agricultura îi ocupă toată ziua şi câteodată şi serile sau nopţile, astfel încât nu are timp pentru alte pasiuni.

Ce nu-i place

Nu-i place că producătorii tradiţionali nu au nicio protecţie. Că nu există legi care să-i protejeze. „Am avea nevoie de ajutor de la statul român. Chiar şi subvenţii pentru obţinerea produselor tradiţionale, care se prepară foarte greu şi care, fără ajutor, se vor pierde“, a susţinut Dorina.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite