Protest la ISU Teleorman Pompierii disponibilizaţi vor veni şi luni la poarta unităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii au venit la muncă, dar nu au fost primiţi
Pompierii au venit la muncă, dar nu au fost primiţi

Pompierii disponibilizaţi, nemulţumiţi de modul în care au fost daţi afară ,vor continua să vină la poarta unităţii din Alexandria pentru a solicita să fie lăsaţi să intre la muncă. Ei vor fi prezenţi în faţa unităţii şi luni dimineaţă, aşteptând în continuare explicaţii din partea conducerii ISU.

  Valul de concedieri întreprins de toate instituţiile teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor i-a nemulţumit pe mulţi dintre pompierii care au rămas fără job. 15 septembrie a fost data când au expirat cele 90 de zile, cât timp pompierii „au fost puşi la dispoziţie” şi începând cu această dată, celor aproximativ 60 de pompierii teleormăneni au părăsit sistemul, bineînţeles după cele 90 cât timp au fost „puşi la dispoziţia” unităţii, li s-au dat ordine de trecere în rezervă. În faţa sediul ISU Teleorman au venit azi-dimineaţă pompierii de la Alexandria, Turnu Măgurele şi Zimnicea pentru a cere explicaţii conducerii.

Când au venit la muncă, nu au mai avut voie să intre în unitate

Cei puşi pe lista de disponibilizaţi au venit la muncă şi ieri, pentru că spun ei nu au primit niciun act administrativ prin care să fie înştiinţaţi că au fost concediaţi. „Nu am primit niciun act din care să ne anunţe că suntem disponibilizaţi. Au afişat doar nişte liste, cu numele noastre, o singură zi, liste care însă nu erau semnate de nimeni. Noi am venit la muncă, iar de la poartă ne-au spus că legitimaţiile noastre nu mai sunt valabile. Noi nu am fost anunţaţi printr-un act oficial că suntem puşi la dispoziţie, pentru că noi am fi putut contesta acel act”, ne-a spus Gabriel Medinţu, unul dintre pompierii disponibilizaţi. De asemenea, pompierii spun că disponibilizările au fost făcute ilegal şi că nu deţin ordinul de trecere în rezervă. „Noi nu avem nici măcar ordinul de trecere în rezervă. Unii colegi de-ai noştri au primit prin poştă o hârtie, nesemnată şi neştampilată, dar nu înainte de 15 septembrie, ci după. Ăsta nu e document oficial. Ne-am angajat un avocat şi acum le-am cerut să ne trimtiă actele la avocat. Noi acum putem fi consideraţi că lipsim nemotivat de la muncă sau că suntem dezertori, tocmai din acest motiv venim aici”, a spus şi plutonier Cătălin Oprea, care a lucrat 14 ani, la Detaşamentul Turnu Măgurele.

Legea prin care au fost disponibilizaţi nu a fost publicată în Monitorul Oficial

O altă neregulă semnalată de pompierii nemulţumiţi este faptul că legea dată de Ministerul Administraţiei şi Internelor nu se aplică şi pentru ei. „Ei au venit cu o completare, ca să ne dea şi pe noi afară. Noi nu ştim în baza cărei legi ne-au dat afară. În Monitorul Oficial nu a apărut nimic de genul ăsta, iar domnul împuternicit inspector şef, care a dat ordinele de punere în rezervă nu ne poate da pe noi afară, pentru că nu suntem angajaţi la un SRL al dumnealui”, ne-a spus şi Cristian Băcanu. O altă ilegalitate prezentată de nemulţumiţi vizează criteriile pentru punerea la dispoziţie şi spun că au rămas angajaţii cu pile. „Au fost mulţi băieţi «cu ochi albaşti», la figurat vorbind, care au cotizat şi au rămas. Nu vă pot da eu nume, pentru că nu ştiu sigur care sunt, dar sunt convins că aşa a fost”, a mai spus plutonierul Oprea. Pompierii strânşi la uşa inspectoratului mai dau vina şi pe comandanţii de detaşamente, care spun ei nu au fost corecţi şi nu au spus adevărul atunci când au fost puşi să prezinte caracterizarea fiecăruia dintrei ei. „Înainte de interviu, comandantul unităţii a prezentat o caracterizare a oamenilor din subordine, dar acesta nu a ţinut cont de evaluările la care noi eram supuşi în fiecare an.  Pe mine, dumnealui m-a făcut şef de echipaj, cum poate să spună cu nu cunosc tehnicile de stingere a unui incendiu, când la toate evaluările am fost notat cu calificativul «foarte bine»”, a mai spus Medinţu. Deşi nu i-au primit în unitate, conducerea le-a spus că trebuie să predea echipamentele şi legitimaţiile.

Să hotărască instanţa

Ca replică la tot ceea ce se întâmplă, prin biroul de presă, ISU Teleorman susţine că disponibilizările au fost făcute legal. „Ei nu au vrut să primească ordinul de trecere în rezervă şi ne-au cerut să le trimitem la avocat, lucru pe care l-am făcut, prin două modalităţi: am trimis în format electronic, individual avocatului ordinele şi de asemenea, le-am trimis şi prin mandat poştal. Interviul a fost organizat conform prevederilor şi legilor în vigoare, iar personalul pus la dispoziţia unităţii a avut posibilitatea să se înscrie la examenele de tip interviu acolo unde erau posturi libere. În urma interviului, 68 de subofiţeri pompieri au rămas la dispoziţia unităţii până la 15.09.2011. Începând cu această dată, 60 dintre ei au fost trecuţi în rezervă, potrivit legii, patru au fost reîncadraţi la ISU Bucureşti şi patru sunt în concedii medicale. Ei nu au de ce să mai vină la seriviciu şi dacă au acţionat în instanţă inspectoratul, rămâne la latitudinea instanţei să rezolve problema”, ne-a spus Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.

„Eu sunt un om pierdut”

După 14 ani de stins incendii, plutonierul Oprea nu ştie ce va face de acum înainte, pentru că are familie de întreţinut şi rate la bănci. „Eu sunt un om pierdut, am casa ipotecată, o să rămân în stradă. După 14 ani de muncă şi cu tăierile de salariu eu câştigam 1550 de lei. Eu nu voi mai câştiga niciodată atât. Eu am crezut în armată şi mi-am făcut datoria. Noi nu primim nici şomaj, nici nimic”, a spus plutonierul. În schimb, inspectoratul le oferă posibilitatea de a face cursuri de reorientare profesională. „Pot merge la cursuri de reconversie profesională, care se fac gratuit. De asemenea, potrivit legilor în vigoare vor primi un ajutor, echivalentul ajutorului de şomaj, în funcţie de vechimea lor în muncă, timp de un an de zile. Acest an se pune ca şi vechime în muncă”, a mai spus Gelu Dragomir.

Alexandria

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite