Povestea celor doi preoţi fraţi din Teleorman care hrănesc sute de copii şi bătrâni de la ţară. Au ridicat cantine sociale lângă biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cantina negreni

Doi preoţi fraţi din Teleorman, cu parohii la Lada şi Negrenii de Sus, două localităţi sărace, şi-au adoptat comunităţile. Au ridicat lângă biserici cantine sociale unde hrănesc aproape 200 de suflete, copii şi bătrâni fără ajutor. Banii pentru alimente îi strâng din donaţii şi au organizat centre de colectare de alimente în Bucureşti.

La Negrenii de Sus 80  de copii care provin din familii fără posibilităţi materiale şi 30 de bătrâni neputincioşi primesc zilnic o masă caldă, graţie preotului paroh din localitate, Cristian Bogdan Danu (38 de ani). Părintele a pus bazele cantinei sociale, ridicată şi susţinută din donaţii, iar acum militează pentru ridicarea unui centru social în localitate, tot din donaţii.

 ”În prezent, cantina socială este gata şi oferim o masă calda în fiecare zi, aproximativ 80 de porţii. Am înfiinţat un ONG numit Asociaţia Casa Plină tot pentru a primi ajutor de la cei doritori. Copiii vin şi servesc prânzul în fiecare zi, în trei serii. Tot aici servesc masa şi 30 de bătrâni, iar pentru 12 persoane imobilizate le duc eu mâncarea acasă în fiecare zi”, povesteşte părintele Cristian Bogdan Danu.

Să hrănească peste 100 de suflete din Negrenii de Sus, zilnic, nu este o treabă uşoară, recunoaşte părintele Danu, însă peste toate greutăţile şi obstacolele financiare ivite des, preotul trece cu credinţa în Dumnezeu şi cu speranţa în oamenii cu suflet mare. Mâncarea pentru copii, cheltuielile cu utilităţile şi întreţinerea cantinei sociale se asigură exclusiv din donaţii pe care preotul le strânge de la oamenii care vor să întindă o mână de ajutor. 

cantina negreni


”Ne mai trimit oamenii colete cu alimente neperisabile sau mai trimit din când în când bani prin mandat poştal. Costurile sunt mari pentru că implica şi plata utilităţilor, curent electric şi butelii cu gaz.Avem şase femei pricepute din sat, care muncesc prin voluntariat ca bucătărese în doua ture. Trei într-o zi, trei în cealaltă zi şi tot asa”,
mai spune preotul Danu.

”Masa înseamnă aproximativ 2000 lei săptămânal”

Pentru a strânge alimente pentru cantină, preotul a popularizat pe Facebook o acţiunea de colectare. În fiecare zi de vineri este prezent la Bucureşti, la centrul de colectare, pentru a strânge donaţiile pentru cantina de la Negrenii de Sus. ”În fiecare zi de vineri trebuie sa colectez ceea ce se doneaza si dacă se donează. Apoi trebuie sa fac cumpărături de alimente pentru săptămâna care urmează şi pentru asta trebuie bani. Masa înseamnă aproximativ 2.000 lei săptămânal”.

negreni


Cristian Danu, unul dintre cei doi fraţi preoţi cu inimă mare FOTO

Banii nu ajung de fiecare dată şi nu se strâng săptămânal sumele necesare achitării datoriilor, dar părintele nu a renunţat niciodată la proiectul început: ”Avem patru facturi la pâine neachitate în valoare de aproximativ 1000 lei”.

Donaţiile pentru alimentele care asigura masa copiilor şi bătrânilor sărmani din Negrenii de Sus se fac în contul asociaţiei initulate sugestiv ”Casa plină”, deschis la BCR : RO11RNCB 0304 1502 5997 0001. Cei care vor să ajute pot dona şi prin Pay pal sau prin intermediul platformei on line de pe site-ul Asociaţiei Casa Plină.

Urgenţele cantinei o reprezintă banii pentru alimente şi lemne de foc, având în vedere intrarea în sezonul rece.

”Numai cu ajutorul oamenilor cu suflet trimişi de Maica Domnului la propriu putem reuşi”

Cantina socială de la La Negrenii de Sus face parte dintr-un proiect mai amplu care vizează ridicarea unui centru social în comună, tot din donaţii. ” Este vorba de un centru social care cuprinde trei clădiri în jurul bisericii.  Centru social este în construcţie. Am reuşit acum sa montam uşi şi ferestre la noua clădire . Nu sunt şanse sa finalizam centrul pâna în iarna. Sunt foarte mari costurile şi, în plus, încă mai am de achitat tabla, 6500lei şi 10000 lei alte materiale folosite pentru a ajunge la acest stadiu la roşu”, mai spune preotul  Danu.

Centrul social va cuprinde cantina sociala, sală de studiu şi alte activităţi, atelier de creaţie, cabinet medical, birou de mediere, două camere de cazare temporară, două grupuri sanitare, o camera tehnica, depozit de alimente şi beci, magazie de lemne.

negreni

Tot ce a reuşit părintele Danu până în prezent s-a făcut prin intermediul donaţiilor venite de la oameni de bine: ”Oamenii vad ca totul se mişcă şi proiectul merge, însă e foarte greu. Numai cu ajutorul oamenilor cu suflet trimişi de Maica Domnului la propriu putem reuşi. De fapt, până acum asa s-a întâmplat.Şi asa va fi şi de acum înainte”.

Fratele preotului Danu a ridicat o cantină şi un centru la Lada

Părintele Florin Danu (33 de ani) de la Lada, fratele preotului din Negrenii de Sus  este şi el o adevărată mană cerească pentru copiii sărmani şi bătrânii fără autor din parohia sa. ” Mana cerească” se cheamă şi asociaţia prin care părintele a reuşit să strângă sponsorizări pentru a ridica la Lada un centru social. 80 de copiii şi bătrâni primesc aici o masă caldă pe zi. Din 2012, părintele Florin Danu şi-a făcut un scop din a-i ajuta pe cei nevoiaşi din parohia sa. Şi-a transformat biserica în şcoală de duminică şi a primit aici cu braţele deschise toţi copiii nevoiaşi din satul Lada. În mica bisericuţă, părintele Florin Danu le-a fost copiilor nu doar preot, ci şi dascăl. Aşa au ajuns copiii din Lada să facă gramatică după liturghia de duminică. 

lada

Prin asociaţia ”Mana cerească”, părintele a demarat lângă bisericuţă construirea unui centru social pentru copiii şi bătrânii din sat. A strâns bani din donaţii şi la începutul acestui an a deschis cantina centrului. Din ianuarie 2016, la cantina părintelui Florin Danu mănâncă 80 de suflete. Banii pentru alimente, ca şi pentru continuarea lucrărilor la centru, vin  tot din donaţii pe care părintele pe strânge de la oamenii de bine.  ”Noi facem masa în fiecare zi, 80 de porţii pentru copii şi bătrâni, o parte mănâncă la centru, la alţii le livram acasă, avem nevoie de continuitate, avem nevoie de ajutor mai mereu”, spune părintele Florin Danu. 

Copiii care mănâncă la cantina părintelui de la Lada provin din familii cu posibilităţi materiale extrem de reduse, majoritatea având ca unică sursă de venit ajutoarele sociale sau banii obţinuţi din munca câmpului. Bătrânii ajutaţi de părintele Florin Danu au pensii mici şi pentru mulţi dintre ei masa caldă primită de la cantină este singura masă pe care o iau pe zi.

lada


Florin Danu (stânga, în sutană) le predă copiilor lecţii de gramatică după liturghia de duminică

Masa pentru 80 de persoane pe zi costă între 400 şi 600 de lei, bani pentru care părintele face apel către oamenii de bine: ”Oricine poate dona către asociaţie sau pot veni cu alimente la centrul de la Lada”. Ca şi fratele său, părintele din Lada a organizat un centru de colectare de alimente în Bucureşti.

Construcţia Centrului social care va deservi comunitatea din Lada continuă tot cu bani strânşi din donaţii. 

lada

Preotul de la Lada a iniţiat proiectul  „Sanatate pentru toti!” în scopul dotării celor două cabinete medicale de la Lada şi a lansat campania pe Facebook. A scos la vânzare 2000 de tricouri sub sigla  ” 2000 de speranţe”, iar banii strânşi în urma campaniei merg către dotarea cabinetelor. Toţi cei interesaţi să întindă o mână de ajutor copiilor din Lada pot afla informaţii de pe site-ul Asociaţiei ”Mana cerească”

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite