UPDATE Gruparea cămătarilor din Sibiu, trimisă în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT Alba Iulia au finalizat ancheta în dosarul „grupării cămătarilor” din Sibiu. 12 inculpaţi au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia. Printre aceştia se află şi notarul public Răzvan Mărginean.

UPDATE Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia: "Joi, 25.04.2013, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost trimişi în judecată   la Curtea de Apel Alba Iulia 14 inculpaţi dintre care 12 în stare de arest preventiv în dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul Gruparea Cămătarilor din Sibiu”.

Inculpaţii sunt acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire, sprijinire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual, cămătărie şi spălare de bani. Primul termen de judecată în acest dosar este stabilit pentru data de 23.05.2013.

Astăzi, 26.04.2013, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii arestării preventive a celor 12 inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventiv în dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul Gruparea Cămătarilor din Sibiu”, în urma verificării din oficiu  a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive. Prin urmare, cei 12 inculpaţii printre care se află şi notarul Mărginean Răzvan Emilian vor fi judecaţi în stare de arest preventiv iar instanţa va verifica periodic, în cursul judecăţii, legalitatea si temeinicia măsurii, dar nu mai târziu de 60 de zile.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicare, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie."

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia în 25 aprilie 2013, iar primul termen va avea loc în 23 mai. Inculpaţii trimişi în judecată sunt: Cornea Constantin, Damian Dumitru, Jucan Bogdan, Mărginean Răzvan, Şandru Nicolae, Tanciu Ioan, Cornea Mihai, Duşe Sorin, Rujan Cosmin, Haiduc Cătălin şi Filimon Flaviu.

Gruparea a fost destructurată de poliţiştii BCCO Alba Iulia şi procurorii DIICOT în noiembrie 2012, respectiv martie 2013. Inculpaţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani. Prejudiciul se ridică la peste 1 milion de euro. Prezenţa notarului Răzvan Mărginean Emilian în rândul inculpaţilor este motivul pentru care dosarul este de competenţa Curţii de Apel.

„Membrii grupării identificau persoanele care doreau să împrumute diferite sume de bani. Ulterior încheiau contracte notariale cu complicitatea unor notari publici care susţineau activitatea membrilor grupării. În contractele de vânzare cumpărare pentru locuinţe sau terenuri erau trecute sume nereale, respectiv sumele împrumutate plus dobânzile pe care le percepeau. De la sume de 3.000 – 4.000 de euro se ajungea ca părţile vătămate să fie obligate să plătească sume de 100.000 de euro sau chiar mai mari”, a adeclarat comisarul şef Traian Berbeceanu, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, la momentul primelor arestări. 

Procurorii şi poliţiştii au identificat mai multre părţi vătămate, pe care inculpaţii le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptămânale sau lunare de 10-50%. Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al notarului Răzvan Mărginean, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.

Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înselarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut. Ulterior, inculpaţii exercitau violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau, pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discretionar. După semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una dintre victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite