Un şofer american a făcut cunoştinţă cu Poliţia Rutieră: „În SUA este permis consumul unui cantităţi mici de alcool“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferul avea alcoolemie mică, dar nu a scăpat de amendă şi suspendarea permisului. Foto: IPJ Alba
Şoferul avea alcoolemie mică, dar nu a scăpat de amendă şi suspendarea permisului. Foto: IPJ Alba

Un cetăţean american a făcut cunoştinţă cu poliţiştii rutieri români, care l-au testat pentru consumul de alcool, l-au amendat şi i-au suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Şoferul rămas pieton a constatat ulterior că nu mai poate conduce şi a contestat procesul verbal încheiat în 4 mai 2021 în instanţa de judecată. Procesul s-a derulat la Judecătoria Sebeş unde a fost pronunţată recent o hotărâre.

Poliţiştii au reţinut în sarcina americanului faptul că a condus un autoturism cu o alcoolemie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şoferul a recunoscut că a consumat cu câteva ore mai devreme două sticle de bere şi a completat că s-a urcat la volan după ce s-a odihnit, ”considerând ca eliminase alcoolul consumat, datorita faptului ca nu avea în niciun fel afectate capacităţile motorii sau mentale”.

Şoferul a precizat în plângerea contravenţională că decizia de a conduce un autovehicul, deşi consumase anterior momentului începerii deplasării o cantitate de băuturi alcoolice, se datorează şi faptului ca până recent a trăit în SUA, unde este permis consumul unui cantităţi mici de alcool, atât timp cât nu sunt afectate capacităţile motorii şi de concentrare.

Americanul a mai susţinut că a cooperat cu poliţistul rutier, dar că nu a înţeles nimic din ce i-a fost transmis, necunoscând limba română. 

”Ca urmare a testării, agentul constatator a întocmit procesul-verbal în care a consemnat faptul ca aparatul etilotest a indicat o concentraţie de 0,15 mg/1 de alcool pur expirat. Totodată, la rubrica Menţiuni, agentul constatator a consemnat următoarele: <Reclamantul vrea sa ridice permisul de la serviciul rutier CJ şi că nu doreşte recoltarea de probe biologice>, după care i-a indicat locul unde sa semneze”, se precizează în hotărârea instanţei.

A semnat pentru că ”aşa i-a dictat conştiinţa”

Şoferul a mai spus că a semnat pentru că aşa a considerat că este corect, chiar dacă nu a înţeles afirmaţiile poliţistului, fiind ”o persoană care respecta legea din principiu, pentru ca aşa ii dictează conştiinţa proprie”. Bărbatul a ales să plătească cuantumul legal al amenzii, în valoare de 625,5 lei. 

”Având în vedere că la momentul semnării procesului-verbal, nu mi-am dat consimţământul în mod valabil, consider că este justificata anularea procesului-verbal de contravenţie ca nelegal şi netemeinic, exonerarea de la plata amenzii contravenţionale şi înlăturarea pedepsei complementare a suspendării dreptului de a conduce precum şi înlăturarea măsurii tehnico-administrative a reţinerii permisului de conducere”, a cerut cetăţeanul american.

Magistratul care a judecat plângerea nu i-a dat, însă, dreptate. ”Petentul nu a contestat temeinicia procesului-verbal, iar fapta reţinută în sarcina sa corespunde realităţii, temeinicia observaţiilor personale ale agentului constatator fiind dovedite şi prin raportul aparatului etilotest depus la dosar, sens în care, procesul verbal va fi menţinut ca legal întocmit”, a susţinut magistratul. 

Hotărârea a rămas definitivă astfel încât, şoferul american este ”pieton” pentru trei luni de zile.

Vă mai recomandăm:

 

A început construcţia mall-ului de 45 de milioane de euro de la Alba Iulia. Replica proprietarilor celuilalt complex

 

Atacul asupra unui cuplu, auzit în direct la 112. Agresorul a făcut măcel: „Vezi, ţi-am zis că vin să te omor!“

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite