Strigăt de disperare al moţilor. Petiţie pentru modernizarea drumului „ruşinii”, Turda - Câmpeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DN75 a ajuns unul dintre cele mai proaste drumuri naţionale din ţară.Foto: captura google maps
DN75 a ajuns unul dintre cele mai proaste drumuri naţionale din ţară.Foto: captura google maps

O petiţie destinată sosibilizării autorităţilor pentru modernizarea DN75, Turda – Câmpeni, a fost lansată în mediul online de profesorul universitar Irimie Emil Pop, de loc din Ţara Moţilor. Acesta predă la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca.

”Drumul care leagă Turda de Câmpeni a ajuns să fie un calvar pe care vi-l putem descrie succint cam aşa: gropi, praguri, şanţuri înfundate, terasamente surpate. 

Această cale de acces, care leagă Ţara Moţilor de Turda, nu a mai fost reabilitată de dinainte de 1989, cu adevărat. Legătura Ţării Moţilor este necesară nu numai cu Alba-Iulia ci şi cu Turda şi Cluj-Napoca, oraşe în care mulţi dintre noi muncim. Dar, factorilor de decizie din Alba nu le pasă, doar acest drum nu leagă Ţara Moţilor cu capitala de judeţ, celor de la Cluj, nici lor, doar face legătura cu alt judeţ.

Acest drum a fost schilodit de trecerea timpului dar şi de traficul greu rezultat din exploatarea unor resurse din zona noastră, a Ţării Moţilor, lemnul sau agrgatele de nisip şi piatră care au alimentat diverse sectoare de autostrăzi din judeţele Alba sau Cluj. Constatăm acum că, noi, rămaşi fără locuri de muncă, fără resurse, nu putem să valorificăm ceea ce ne-a mai rămas, turismul, drumul, important de acces dinspre Turda şi Cluj -Napoca, devenind locul în care ne stricăm sistematic maşinile. 

Acest sector de drum naţional, pe raza celor două judeţe, a devenit o batjocură plină de cinism la adresa noastră, a moţilor. Constituie o enormă ruşine pentru o ţară aflată în Uniunea Europeană în anul 2021”, susţine profesorul în petiţia care, până luni la prânz a dunat peste 1.200 de semnături.

Iniţiatorul petiţiei afirmă că, în caz contrar, moţii sunt hotărâţi să treacă la acţiuni de protest. ”Noi nu vom mai accepta cârpeli! Acel drum poate fi reabilitat prin bani europeni, trebuie numai păsare din partea celor care ne conduc!! Înţelegerea noastră se apropie de sfârşit, iar noi ne vom bate pentru drepturile noastre, dacă vom mai fi batjocoriţi! Acesta este strigătul de disperare împotriva nepăsării şi al indolenţei unor autorităţi care pentru noi au făcut prea puţin în ultimii  treizeci de ani! Răbdarea noastră a ajuns la sfârşit”, mai afirmă profesorul univeristar, în numele ”moţilor din judeţele Alba şi Cluj”.

DN 75 se află într-o stare tehnică deplorabilă, în ultimii 30 de ani fiind derulate doar lucrări de asfaltare şi reparaţii pe suprafeţe mici. Pe teritoriul judeţului Cluj starea căii de rulare este şi mai deteriorată pentru că în această zonă drumul este betonat.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Este mort de 13 ani, dar a fost amendat cu 1.000 de lei de un funcţionar. Şocul suferit de soţia defunctului

 

Mesajul unui pacient care nu credea în COVID pentru medicii care l-au salvat: „M-au readus la viaţă“ VIDEO

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite