Srilankezii din România au sărbătorit Anul Nou pe malul unui râu la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională VIDEO

0
Publicat:

Noul An srilankez a fost sărbătorit de comunitatea din Sri Lanka pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. La eveniment au fost prezenți sute de cetățeni din țara asiatică, care muncesc în România.

Sute de locuitori din Sri Lanka s-au distrat la Alba Iulia FOTO Facebook/ Ajja Ro
Sute de locuitori din Sri Lanka s-au distrat la Alba Iulia FOTO Facebook/ Ajja Ro

Muncitorii din Sri Lanka au sărbătorit trecerea în Noul An la Alba Iulia. Marea petrecere a avut loc recent pe malul râului Ampoi.

La firmele de construcții din județul Alba lucrează zeci de persoane din Sri Lanka, acesta fiind, probabil, motivul pentru care s-a ales acest loc. Potrivit alba24.ro, la marea petrecere au participat circa 400 de persoane care lucrează în Alba, Cluj, București, dar și în alte orașe ale țării.

Pe o vreme frumoasă, aceștia au organizat o sărbătoare în aer liber. Au venit cu o scenă, cu sistem de sonorizare, și cu o formație care a cântat muzică din Sri Lanka. Evenimentul a fost acompaniat și de mâncare tradițională din Sri Lanka.

Sonnhalezii și tamilii din Sri Lanka au intrat în Anul Nou, în 14 aprilie, conform calendarului comun solar folosit de cele două etnii majoritare în Sri Lanka (sinhalezi — budiști 74%, tamili — hinduși 18%).

În acest timp, țara din Asia trece printr-o criză fiananciară puternică. În luna mai a anului trecut, Sri Lanka a intrat, pentru prima dată, în incapacitate de plată. Prețurile alimentelor s-au mărit deja, în medie, cu 80% față de anul anterior. Un raport al Națiunilor Unite a arătat că peste două treimi din populație mănâncă mai puțin, din cauza crizei. În transporturi, inflația e de 130%.

După aproape un an de negocieri, în care situația din Sri Lanka a rămas dramatică, în martie 2023 țara a primit un ajutor din partea Fondului Monetar Internațional (FMI). Este vorba de 3 miliarde de dolari, bani care vor fi folosiți pentru a restructura datoria uriașă a țării și a începe redresarea economică. Sri Lanka va trebui însă să îndeplinească toate reformele care condiționează ajutorul FMI. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite