Șoferiță găsită cu drogul khat, vândut sub formă de „păpușă“. Ce efecte are substanța periculoasă

0
Publicat:

Un drog de mare risc, rar, dar foarte periculos, a fost depistat la o șoferiță din Alba care a fost oprită de polițiști rutieri și testată pentru consum de stupefiante.

Femeia consumase un drog rar și periculos FOTO Pexels
Femeia consumase un drog rar și periculos FOTO Pexels

După ce a fost testată cu aparatul Drugtest, rezultatul a fost pozitiv pentru mai multe substanțe. Analiza probelor biologice a arătat că tânăra avea prezentă în organism, adică în sânge și în urină, substanța Cathinonă.

În data de 9 octombrie 2023, dosarul în care tânăra are calitatea de inculpat a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară la Judecătoria Aiud.

Șoferița conducea un autoturism în noaptea de 26 ianuarie 2023. La un moment dat, în jurul orei 1.03, a fost oprită pe raza orașului Teiuș, din Alba, pentru un control de rutină. Aceasta a fost testată cu aparatul drug test, rezultând semnalări pozitive la consumul T2A, MET, T3ABZP și T3B AMP.

Drept urmare a fost condusă la Spitalul de Urgență din Alba Iulia, unde i-au fost recoltate probe biologice din sânge și urină. În urma analizelor de laborator, a reieșit că tânăra avea în organism urme de Cathinonă.

Ce este drogul khat

Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cathinona este o substanță activă care se regăsește în drogul khat, sau derivate din acesta. Este un drog relativ nou pe piața din Europa. Acesta a fost adus din Africa, iar primele semne că a ajuns și în România au fost în 2015, când procurorii DIICOT au interceptat mai multe colete în care se afla drogul.

Are o eficacitate de scurtă durată. În Africa de Est si Peninsula Arabiei, consumul de khat surclasează consumul de cafea. Frunzele sunt în general mestecate sau infuzate. Vândut sub formă de „păpușă”, khat-ul este deseori consumat în colectivitate de așa-numiții „mâncători de salată”.

Efectul, în prima fază, este euforia, o stare de excitație, stimulare și de mare locvacitate. Apoi se instalează faza de iluzii și depresia, toropeala, insomnia, lipsa poftei de mâncare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite