Scandalul demiterii unui şef de secţie la Spitalul Judeţean Alba. Medicul Ionel Mucea revine pe funcţie şi primeşte daune morale de 20.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Ionel Mucea a câştigat şi daune morale în valoare de 20.000 de lei
Medicul Ionel Mucea a câştigat şi daune morale în valoare de 20.000 de lei

Un medic concediat în luna iunie 2016 din funcţia de şef al secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Alba a câştigat procesul cu unitatea medicală şi va fi reîncadrat pe post. Doctorul a obţinut şi daune morale în valoare de 20.000 de lei din partea spitalului.

La sfârşitul lunii iunie 2016, la Spitalul Judeţean Alba a izbucnit un scandal determinat de schimbarea din funcţie a medicului Ionel Mucea, şeful secţiei de Terapie Intensivă. Doctorul a fost implicat într-un conflict cu aparţinătorul unei bolnave internate în secţie. Este vorba despre primarul comunei Pianu, Marin Petruse, care deţinea o cartelă ce îi permitea să intre la orice oră în secţie, unde era internată soţia sa. 

La un moment dat, medicul Ionel Mucea a vrut să-i interzică primarului să mai intre în secţie în afara programului stabilit, decizie care a dus la izbucnirea unui conflict verbal şi chiar fizic între cei doi. Primarul a rclamat situaţia la conducerea spitalului, care a decis demiterea medicului Ionel Muncea din funcţia de şef de secţie. Mucea a acuzat demiterea sa ilegală din funcţie şi a contestat decizia în instanţa de judecată. După cinci luni, Tribunalul Alba a admis acţiunea acestuia şi a dispus reîncadrarea pe post. Spitalul mai urmează să îi achite medicului drepturile salariale pentru perioada respectivă şi daune morale în valoare de 20.000 de lei. 

Chiar dacă poate fi contestată, hotărârea Tribunalului Alba este executorie. La momentul demiterii doctorului Ionel Mucea, conducerea spitalul a precizat că decizia a fost luată la recomandarea Consiliului de Etică. “Consiliul de Etică nu a făcut recomandări privind decizia de sancţionare a medicului Ionel Mucea. Doar a constatat, fiind organism consultativ, existenţa unui incident etic, fapt adeverit de instanţa de judecată”, a spus medicul Aurel Crişan, preşedintele Consiliului de Etică.

Minuta deciziei de la Tribunalul Alba:

Admite în parte contestaţia formulată de contestatorul Mucea Ionel Alexandru împotriva deciziei nr. 237/23.06.2016 emisă de intimatul S. J. U. Alba Iulia, şi în consecinţă : Anulează Decizia nr. 237/2016 emisă de intimatul S. J. U. Alba Iulia la data de 23.06.2016. Dispune reintegrarea contestatorului în funcţia deţinută anterior emiterii deciziei anulate. Obligă intimatul S.J. U. Alba Iulia la plata în favoarea contestatorului Mucea Ionel Alexandru a drepturilor salariale de care ar fi beneficiat contestatorul, de la data de 23.06.2016 până la data reintegrării efective. Obligă intimatul S.J. U. Alba Iulia la plata în favoarea contestatorului a sumei de 20.000 lei, cu titlu de daune morale. Obligă intimatul S. J. U. Alba Iulia la plata în favoarea contestatorului, a sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge capătul de cerere privind constatarea nulităţii absolute, respectiv anularea Avizului Etic nr. 24/14.06.2016. Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Alba. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21 Noiembrie 2016.

„După 13 ani de când am această funcţie (n.r. – şef secţie ATI), managerul spitalului mi-a spus că nu sunt în stare să conduc secţia. Luni mi s-a pus în braţe decizia, emisă în baza unui articol din contractul încheiat cu spitalul, în 2014, referitor la neîndeplinirea unor indicatori şi cheltuieli. Sunt obligat să contest decizia în contencios administrativ. Am aproape 40 de ani experienţă de medic şi mai am 2-3 ani până la pensie. Am condus o secţie grea din spital şi am dat concurs pentru post, de fiecare dată când a cerut regulamentul. Aş fi acceptat o mustrare sau chiar o sancţiune cu diminuarea veniturilor, dar nu o decizie luată în acest fel”, a declarat, la momentul respectiv, Ionel Mucea.

Medicul a explicat că în secţie s-a produs un incident, la sfârşitul lunii iunie, în care a fost implicat el şi aparţinătorul unei paciente care beneficia de serviciile secţiei ATI de un an şi şase luni, cu o pauză în care a fost internată şi la Cluj, după ce a suferit un AVC. Soţul pacientei şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumiri legate de activitatea personalului medical din secţie, inclusiv a medicului Mucea, potrivit sursei citate. „Avea chei de intrare în secţie, spunea că are OK de la conducere, intra la orice oră, făcea noaptea scandal, având pretenţii de la personalul medical, pe care l-a jignit nu o dată. Şi noi avem obligaţii, dar şi ei (n.r. – aparţinătorii pacienţilor) trebuie să respecte reguli minime. Mai mult, la ATI regulile sunt mai stricte, date fiind cazurile grave de care ne ocupăm”, a spus Mucea.

Starea de tensiune a culminat când s-a produs o altercaţie între cei doi, o „agresiune verbală”, după cum a relatat medicul, în urma căreia la spital a ajuns şi Poliţia, care i-a dat doctorului un avertisment. Ionel Mucea recunoaşte că situaţia putea fi evitată, dacă nu ar fi existat starea de tensiune între cei doi, dar consideră incorectă atitudinea conducerii spitalului în acest caz, care, în loc să aplaneze conflictul, i-a sugerat că nu este potrivit pentru funcţie şi „ar fi mai bine să plece”.

La rândul său, Nicoleta Coşarcă, managerul spitalului, a declarat atunci că din punct de vedere profesional nu are nimic să îi reproşeze medicului. ”Am decis că cea mai bună soluţie este revocarea din funcţie pentru că s-ar fi creat un precedent, în sensul că un astfel de comportament ar fi putut să se propage şi la celelalte categorii de personal”, a spus managerul unităţii medicale.

Citiţi şi:

 

Totul despre carbohidraţi. Lista alimentelor bune şi a celor rele pentru organismul uman

Istoria legendară a Fetelor de la Căpâlna, ansamblul care a inspirat mari vedete ale lumii. Dansul în spirală şi fertilitatea

Moartea ”frumoasă” a unui cântăreţ de muzică populară: s-a prăbuşit pe scenă după 27 de bisuri

Cum l-a scăpat butoiul de curechi de furia armatei maghiare pe dascălul de suflet al lui Mihai Eminescu, în 1849

Casa triunghiulară de la Alba Iulia, cea mai frumoasă din Transilvania. Cum arată locuinţa care se pierde în peisaj

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite