Restricţii severe în localităţile din Alba afectate de coronavirus: restaurante închise, masca obligatorie, învăţământ exclusiv online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judeţul Alba a înregistrat în ultimele săptămâni o creştere alarmantă a cazurilor de coronavirus
Judeţul Alba a înregistrat în ultimele săptămâni o creştere alarmantă a cazurilor de coronavirus

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a luat, miercuri seara, câteva decizii drastice în scopul limitării extinderii epidemiei de COVID-19 la nivel judeţean.

Potrivit documentului, s-a instituit măsura carantinei pe strada din localitatea Şeuşa (Ciugud) unde se află căminul privat de persoane vârstnice cu 35 de persoane testate pozitiv. În localitate este obligatorie purtarea măştii şi în spaţiile deschise.

Şcolile din cinci localităţi (Aiud, Ciugud, Galda de Jos, Hopârta şi Blandiana) au trecut în scenariul roşu, respectiv cursuri doar online.

De asemenea, unităţile de învăţământ din Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Abrud, Teiuş, Avram Iancu, Berghin, Cricău, Doştat, Ighiu, Miraslău, Rădeşti, Săliştea, Şibot, Stremţ şi Vinţu de Jos trec din 8 octombrie în scenariul galben, ce presupune jumătate de elevi la cursuri fizic, cealaltă jumătate în sistem online, cu excepţia claselor primare, a VIII-a şi a XII-a.

În Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Abrud, Berghin, Blandiana, Ciugud, Cricău, Galda de Jos, Hopârta, Rădeşti, Săliştea, Şibot şi Stremţ se închid restaurantele şi cafenelele în interior. La hoteluri şi pensiuni se pot servi doar clienţii cazaţi. S-a impus obligativitatea purtării măştii în în spaţiile publice exterioare unde se înregistrează aflux mare de persoane – staţii de autobuz, gări, autogări, 100 metri în vecinătatea şi incinta şcolilor şi a bisericilor, parcările spaţiilor comerciale, pieţe, târguri.

Hotărârea CJSU Alba

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, convocat în şedinţă extraordinară în data de 07.10.2020 a hotărât următoarele:

(1) La nivelul localităţii Şeuşa – strada Ioan Oprean şi Căminului pentru Persoane Vârstnice „Casa Asinia”, comuna Ciugud, judeţul Alba, începând cu data de 08.10.2020, ora 0000, se instituie carantină pentru o durată de 14 zile, până în data de 21.10.2020, ora 2400.

(2) Pe perioada carantinei, accesul pe strada Ioan Oprean şi în zona Căminului pentru Persoane Vârstnice „Casa Asinia”, din localitatea Şeuşa, comuna Ciugud, judeţul Alba este permis doar pentru mijloacele de transport alimente şi bunuri de strictă necesitate, cu obligativitatea purtării de către conducătorii auto/manipulanţi marfă a măştii de protecţie facială şi a mănuşilor de unică folosinţă.

(3) Începând cu data de 08.10.2020, în localitatea Şeuşa, comuna Ciugud, purtarea măştii de protecţie facială este obligatorie, atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise de pe domeniul public.

(4) Respectarea măsurilor privind restricţiile de acces în/din zona carantinată vor fi asigurate de către structurile de ordine şi siguranţă publică de la nivelul judeţului Alba (IPJ Alba şi IJJ Alba).

(1) Pe fondul înregistrării unei incidenţe de peste 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile, la nivelul UAT Aiud, Ciugud, Galda de Jos, Hopârta şi Blandiana, începând cu data de 07.10.2020, se suspendă temporar activităţile didactice care presupun prezenţa faţă în faţă în toate unităţile de învăţământ, cursurile urmând a se desfăşura exclusiv online, în scenariul 3 – roşu.

(2) Trecerea în alt scenariu se va face în funcţie de analiza epidemiologică la nivelul localităţilor, după scăderea ratei de incidenţă sub limita de alertă (3 cazuri /1000 locuitori din ultimele 14 zile).

(1) Pe fondul înregistrării unei incidenţe cuprinse între 1 şi 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile, la nivelul UAT Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Abrud, Teiuş, Avram Iancu, Berghin, Cricău, Doştat, Ighiu, Miraslău, Rădeşti, Săliştea, Şibot, Stremţ şi Vinţu de Jos, începând cu data de 08.10.2020, toate unităţile de învăţământ, vor funcţiona în scenariul 2 – galben.

(2)Trecerea în alt scenariu se va face în funcţie de analiza epidemiologică la nivelul localităţilor, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1000 de locuitori din ultimele 14 zile.

   

Măsuri speciale: măşti la exterior şi restaurante închise la interior

(1) La nivelul UAT Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Abrud, Berghin, Blandiana, Ciugud, Cricău, Galda de Jos, Hopârta, Rădeşti, Săliştea, Şibot şi Stremţ, unde rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 a depăşit 1,5/1000 de locuitori, începând cu data de 08.10.2020, ora 00.00, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

– toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici vor analiza modul de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde nu este posibil acest lucru, se vor lua măsuri pentru decalarea programului de lucru;

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor este permisă doar în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minim 2 metri între mese şi participarea a maxim 6 persoane la o masă;

– evenimentele şi manifestările publice şi private se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de protecţie (portul măştii de protecţie facială) şi distanţare fizică (minim 2 metri între persoane), cu prezenţa a maxim 100 de persoane pentru cele în aer liber şi maxim 50 de persoane în spaţii închise;

– activitatea cafenelelor şi restaurantelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru deservirea clienţilor cazaţi în aceste unităţi;

(2)Măsurile stabilite la aliniatul (1) se menţin până la scăderea ratei de incidenţă a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2, sub valoarea de 1,5/1000 de locuitori.

(1)Purtarea măştii de protecţie facială este obligatorie în spaţiile publice exterioare unde se înregistrează aflux mare de persoane – staţii de autobuz, gări, autogări, 100m în vecinătatea şi incinta şcolilor şi a bisericilor, parcările spaţiilor comerciale, pieţe, târguri.

(2)Se vor excepta de la această măsură copii cu vârsta mai mică de 5 ani şi persoanele cu afecţiuni medicale care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite printr-un document eliberat de medic.

Pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus SARS-COV-2, unităţile sanitare din judeţul Alba, vor aloca între 20 şi 30% din totalul numărului de paturi aprobate în structură, pentru tratarea pacienţilor pozitivi SARS-COV-2, respectând circuite funcţionale avizate de către Direcţia de Sănătate Publică Alba.

Fiecare unitate sanitară de la nivelul judeţului Alba, va lua măsuri de îndată, de alocare a 1% din totalul numărului de paturi aprobate în structura funcţională, pentru tratarea pacienţilor bolnavi de SARS COV 2, care necesită tratament specific ATI.

Vă mai recomandăm şi:

Record negativ de infectări cu COVID-19  în Alba: 118 persoane testate pozitiv din 875 de probe

Focar de coronavirus la un centru privat pentru vârstnici de la Ciugud. 25 de persoane au fost testate pozitiv

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite