RECONSTITUIRE Banchet roman într-o tabernă din anticul Apulum: mese îmbelşugate cu cărnuri aromate, vin îndulcit cu miere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe mesele petrecăreţilor s-au servit bucate din brânză, carne, dar şi biscuiţi cu mirodenii
Pe mesele petrecăreţilor s-au servit bucate din brânză, carne, dar şi biscuiţi cu mirodenii

Care erau obiceiurile culinare ale celor care au trăit în urmă cu mai mult de 2.000 de ani în anticul Apulum(Alba Iulia)? Un răspuns aflăm graţie unui proiect al Muzeului Naţional al Unirii, care reconstituie tocmai bucătăria romană de la mesele festive ale clasei de mijloc a societăţii.

Un astfel de banchet a fost organizat  joi, 7 noiembrie,  în catacombele Palatului Apor din Alba Iulia, transformate pentru câteva ore în tabernă (tavernă) romană. Aici a fost reconstituită atmosfera de petrecere de la Apulum, de acum aproape două milenii. Vorbim de spaţiul propriu-zis, costumaţia participanţilor, dar şi de mobilier, cuptorul în care s-au gătit bucatele, vasele ceramice în care s-au servit.

În fostele pivniţe ale Palatului Apor s-au adunat soldaţi ai Legiunii a XIII Gemina(cea care a staţionat la Apulum), dar şi localnici din trupa „Războinicilor daci“. Cel puţin pentru câteva ore au uitat de rivalităţile de pe câmpul de luptă şi s-au aşezat la mesele îmbelşugate.

În scurt timp, slujitorii au umplut vasele ceramice cu gustaţio (aperitiv). Oaspeţii au avut de apreciat  un moretum(brânză cu verdeţuri), ulei de măsline cu condimente, în care şi-au înmuiat pâinicile specifice bucătăriei romane.

Carnea, ingredientul de bază al petrecerilor lungi
După o pauză pigmentată cu discuţii aprinse, pe mese a fost adus desertul: libum şi biscuţi condimentaţi cu mirodenii şi nucă.Coordonatorul proiectului „DE GUSTIBUS“  ne spune că astfel de bucate nu se consumau în viaţa de zi cu zi, ci doar la cinele festive. La un astfel de banchet, cum este cel reconstituit la Alba Iulia, participa doar plebea(clasa de mijloc a societăţii romane) .

Vinul rece, dar şi încălzit,condimentat cu ierburi aromate, dar şi îndulcit cu miere, a curs valuri, aşa că 

petrecerea s-a dus înspre miezul nopţii.„Un astfel de banchet roman începea după amiază, de la ora 2 şi ţinea până în miez de noapte. În general, astfel de cine festive se organizau în ziua a şaptea a săptămânii, erau anunţate din timp. Din cercetările noastre, la Apulum găsim o mică copie a Romei. Aici au trăit oameni foarte bogaţi, meşteşugari care dispuneau de sume mari de bani pentru organizarea unor astfel de petreceri festive“, apreciază Beatrice Ciută, care spune că proiectul reconstituirii bucătăriei romane de la Apulum este o premieră naţională. Îl mai regăsim doar în câteva situri romane din Occident.

Bucătărie romană mobilă
Obiceiurile culinare din anticul Apulum vor fi „exportate“ şi în alte locuri din ţară. „Mai multe muzee din ţară şi-au exprimat interesul pentru a expune această bucătărie romană. Bineînţeles, noi vom merge cu decorul, vasele ceramice, costumele, bucatele se vor prepara la faţa locului“, încheie Beatrice Ciută. Reconstituirea obiceiurilor de acum două milenii s-a făcut prin proiectul „DE GUSTIBUS – Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic“, finanţat cu 40.000 de lei de Administraţia Fondului Cultural.

Castrul militar de la Apulum, în care a staţionat Legiunea a XIII-a Gemina, a fost  ridicat în jurul anului 125 d. Hr, pe vremea împăratului Hadrian.

Apicius, părintele banchetelor romane  fastuoase
În privinţa reţetelor după care s-au preparat bucatele,  cea mai importantă sursă a fost prima carte de bucate scrisă de romani, De Re Coquinaria (Despre arta bucătăriei). Primele mărturii ale interesului pe care romanii îl aveau pentru gastronomie provin de la Marcus Gavius Apicius, un adevărat gurmand şi mare iubitor de lux. Preocuparea sa excesivă pentru arta culinară şi viaţa fără griji i-a adus o faimă nebănuită în timpul vieţii lui, dar l-a şi ruinat, tocmai datorită banchetelor fastuoase organizate la reşedinţa lui, pentru care cheltuia fără limită.(Articol scris de NICU NEAG).
 

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite