Reclamă în secolele XV-XVIII în Alba: sigiliul breslelor, ștampila timpurie a comerțului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reclama se poate traduce prin semne distincte între un meşteşug şi altul între secolele XV-XVIII în Alba, când meşteşugarii sași își reprezentau muncile în sigilii de breaslă, considerate păstrătoare de secrete. Astfel de însemne, dar și documente legate de statut, registre de cheltuieli, contracte parafate în ceară vor fi expuse la Arhivele Naționale Alba.

Documentele deținute de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naționale Alba ne ajută să înțelegem activitatea comercială a vechilor meșteșugari. Instituția deține zeci de statute, registre de cheltuieli, diplome, paşapoarte de călătorie sau contracte parafate în ceară  roșie, care oglindesc activitatea a 15 bresle din Alba. Dintre acestea 14 au activat la Sebeș(arămari, brutari, cizmari, cojocari, croitori, curelari, dogari, lăcătuși-fierari, măcelari, olari, rotari, săpunari, tăbăcari și țesători) și una la Aiud(măcelari).

Ștampila timpurie a comerţului, sigiliul, era folosit atât pentru a face diferenţa de celelalte munci, cât şi pentru reprezentarea breslei departe de locul de baştină, când viitorii ucenici băteau la pas târgurile. Cel mai important simbol de reprezentare a unui meșteșug era emblema, care este strâns legată de activitatea breslei. Tehnica folosită era cea de gravare a literelor pe un disc metallic, la cald.

Copii ale documentelor legate de înfiinţarea şi funcţionarea breslelor pe teritoriul județului Alba, precum şi obiecte tridimensionale: lăzi de zestre, steaguri, sigilii de breaslă pot fi văzute la sediul Arhivelor Naționale Alba, în cadrul  expoziției „Aspecte privind activitatea breslelor saşilor din Transilvania (secolele XV-XIX)”. Vernisajul va avea loc , miercuri 31 octombrie 2012, ora 12.00.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite