Probleme pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Lucrările ar putea să nu fie gata în acest an VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările pe lotul 2 sunt mult întârziate. Foto: captura video youtube
Lucrările pe lotul 2 sunt mult întârziate. Foto: captura video youtube

Asociaţia Pro Infrastructură (API) a realizat joi, 4 martie, o filmare pe lotul 2 al Autostrăzii A10, între Alba Iulia şi Aiud. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, concluziile trase la faţa locului nu sunt doar dezamăgitoare, ci de-a dreptul îngrijorătoare.

„Ritmul de lucru al companiei Aktor este cel puţin descurajant. După ce în ultimele luni se părea că lucrurile reveniseră la un nivel ce ne dădea speranţe, situaţia s-a agravat brusc în ultima săptămână”, au explicat reprezentanţii API.

Conform detaliilor aflate de echipa API din teren, problemele financiare ale companiei Aktor (cauzate de conflictele interne dintre actionarii principali ai companiei-mamă ELLAKTOR din Grecia) s-au reflectat direct şi rapid asupra şantierului din România.

”De exemplu, cantitatea de motorină disponibilă pentru ziua de ieri pe şantier pentru utilaje şi echipamente a fost de numai 4.000 litri. Adică suficientă pentru cel mult 20 de autobasculante şi câteva excavatoare/buldozere, raportat la un lot cu lungimea de 24,25 de km.

Iar asta se întâmplă exact acum, când condiţiile meteo sunt cele mai prielnice pentru orice şantier – se pot realiza lucrări de toate tipurile, de la terasamente la structuri de beton. În condiţiile actuale, perspectiva ca pe acest lot să se poată circula până la sfârştul anului 2021 este tot mai puţin probabilă, ţinând seama de volumul şi complexitatea lucrărilor care au mai rămas de executat.

Stadiul fizic al şantierului se apropie de 80%, nu mai există blocaje birocratice semnificative, astfel că solicităm CNAIR să reacţioneze la indolenţa constructorului care a prezentat până acum peste 25 de revizii ale programului de finalizare, bineînţeles toate nerealiste, mincinoase, ultima dată de predare propusă fiind 25.06.2021”, au mai precizat cei de la API.

Autostrada Sebeş – Turda va avea o lungime de 70 km, proiectul fiind împărţit în patru loturi. Dintre acestea, se circulă în prezent pe loturile 1, 3 şi 4, reprezentând 40,1 km. Odată cu finalizarea lotul 2 vor fi daţi în trafic 3,45 km din lotul 3, deja finalizaţi, şi 2,2 km din lotul 1, la care se lucrează în această perioadă.

Lotul 2 Sântimbru – Aiud (A10)

Constructor: Asocierea Aktor SA – Euroconstruct Trading’98 SRL

Valoare ofertată: 549,3 milioane lei fără TVA

Lungime: 24,25 km

Data semnării contractului: 14 noiembrie 2014

Data emiterii ordinului de începere a lucrărilor: 2 decembrie 2014

Stadiul lucrărilor: 85%

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Pe ce mai cheltuie primăriile banii: coşuri de gunoi care nu există, sporuri salariale ilegale, investiţii fără documente

 

De ce are sticla de vin capacitatea de 750 de mililitri. Rolul britanicilor în stabilirea acestei reguli

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite