Primăria Alba Iulia a cumpărat 10 ventilatoare pentru Spitalul Judeţean. Primele trei aparate, puse în funcţiune

0
0

Trei ventilatoare mecanice sunt primele care intră în dotarea spitalului din Alba Iulia, din sursă externă, ca rezultat al colaborării dintre primărie, Comitetul Local Pentru Situaţii de Urgenţă şi conducerea unităţii medicale.

Demersul a pornit de la nevoia identificată, în contextul pandemiei COVID-19, de a întări capacitatea de răspuns a secţiei ATI prin suplimentarea numărului de ventilatoare pulmonare. Primăria a iniţiat procedura de achiziţie la sfârşitul lunii aprilie, în urma alocării a 1,6 milioane lei în prin rectificarea bugetului în Consiliul Local.

Primele trei ventilatoare staţionare au ajuns pe secţie. Utilizarea acestora se poate face inclusiv în zona de pediatrie, având un senzor de debit care permite administrarea de oxigen inclusiv copiilor. Setările performante permit un sistem de ventilaţie complex, chiar şi pentru apnee sau eliberarea căilor respiratorii, cu panou de control de asistenţă la presiune şi circuit reutilizabil. O caracteristică importantă este dată de mobilitatea aparatelor, acestea putând funcţiona în regim staţionar sau ca echipament mobil, fiind transportabile acolo unde este nevoie.

Imagine indisponibilă

”Am preferat, ca întotdeauna, să vorbim mai puţin şi să facem tot ce putem să intrăm în posesia acestor aparate cât mai repede. Fără concesii în privinţa calităţii, a operării şi garanţiei. Cu toate că trăim vremuri ce impun concesii, noi ne-am dorit să fie totul clar de la început, până la livrare şi utilizare.  Primele 3 ventilatoare au ajuns deja, urmatoarele 7 sunt programate pentru săptămâna viitoare. A fost nevoie de răbdare, calm şi înţelegere. Odată ajunse însă în oraş, nu ne rămâne decât să sperăm că vor fi folosite cât mai puţin şi cu rezultate cât mai bune. Nevoia acestei solidarităţi de conjunctură ne-a arătat că viaţa trebuie apărată, de toată comunitatea, de toate instituţiile, de oricine poate şi vrea, cu un răspuns ferm, acolo unde este nevoie”, a precizat Paul Voicu, viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia.

Imagine indisponibilă

”Aceste trei aparate sunt deja pe secţie, în utilizare. Partea bună este că aici, la Alba Iulia, datorită precauţiei celor implicaţi, oamenilor şi Bunului Dumnezeu, nu ne-au fost testate limitele. Mai sunt astfel de aparate care trebuie să ajungă, iar faptul că azi sunt pe stand by, în aşteptare, nu înseamnă că nu au la ce sa fie folosite pe viitor. Sunt necesare în multe alte patologii şi este un lucru extraordinar că vom reuşi să avem un număr de ventilatoare cel puţin egal cu numărul de paturi de pe ATI”, a spus dr. Silviu Tuzeş, medic-şef Secţia ATI.

Costul unei unităţi de ventilaţie mecanică cu posibilitatea de utilizare în regim portabil a fost de aproximativ 19 000 de euro fără TVA. Fiecare aparat contine kit-uri cu flux crescut de oxigen şi circuite de unică folosinţă şi reutilizabile pentru pacientul copil sau adult.

Citiţi şi:

 

FOTO Grota din Piatra Secuiului unde s-au salvat studenţii în timpul măcelului de la Aiud din 1849. Cum poate fi vizitată

 

FOTO Trasee turistice de o zi în cea mai spectaculoasă zonă din Apuseni. Pe „drumul calcarului“ în stare de urgenţă

 

Aventurile penale ale unui şofer care ajunge la închisoare pentru trei infracţiuni comise în acelaşi timp

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite