Un primar a încasat ilegal subvenții de sute de mii de lei pentru terenul unei parohii ortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Râmeț, din județul Alba, s-a făcut „stăpân” pe o suprafață de șase hectare de teren ce aparține unei parohii ortodoxe și a solicitat și primit subvenții de la APIA timp de mai mulți ani.

Primarul Vasile Raica a primit ilegal subvenții de sute de mii de lei FOTO comunarimet.ro
Primarul Vasile Raica a primit ilegal subvenții de sute de mii de lei FOTO comunarimet.ro

Ilegalitățile derulate în perioada 2010 – 2016 au ajuns pe „masa” procurorilor DNA, care l-au trimis în judecată pe primarul Vasile Raica (PSD). Suma totală obținută pe nedrept de familia acestuia se ridică la 315.850 de lei, bani pe care va trebui să îi returneze.

După ce a aflat de ancheta procurorilor, primarul a mers la preotul ortodox al parohiei care avea în proprietate terenul, căruia i-a comunicat că nu deține contracte de arendare pentru terenurile bisericii și i-a solicitat să încheie retroactiv astfel de contracte.

Preotul nu a fost de acord și a declarat în faţa instanţei că primarul nu i-a spus niciodată că foloseşte terenul şi nu a achitat cu titlu de arendă nicio sumă de bani. Pe lângă terenul bisericii, primarul a primit ilegal subvenție și pe o suprafață de teren din comuna Ponor. Procurorii au constatat că Vasile Raica a profitat de faptul că în zonă sunt multe terenuri abandonate și că există o evidență cadastrală a acestora.

„Inculpatul Raica Vasile a declarat în cereri de plată întocmite în numele soției și a digitizat suprafețe de pășune cu privire la care nu avea un drept de proprietate/folosință. În cazul unor terenuri, acestea nu îndeplineau condițiile de eligibilitate pentru a fi declarate la APIA, astfel cum a rezultat din declarațiile martorilor audiați care au arătat că au procedat la stabilirea poziției terenului deținut prin măsurători GPS și nu au declarat aceste suprafețe până când nu le-au curățat. Cu toate acestea, terenurile apar în cererile de plată depuse de inculpatul Raica Vasile pe numele soției sale, deși nu aveau niciun drept de folosință și nu erau nici eligibile pentru plată”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Pe lângă terenul bisericii, primarul a depus ilegal cereri de plată și pentru o suprafață de teren existentă pe raza unei alte localități, respectiv Ponor, cu privire la situația căreia putea emite adeverințe exclusiv primăria acestei comune.

Pentru infracțiunea de fraudă din fonduri europene, primarul comunei Râmeț a fost condamnat de Tribunalul Alba la 2 ani de închisoare cu suspendare. Instanța i-a interzis să mai ocupe o funcție publică timp de trei ani și l-a obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile.

Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite