Pericol de avalanşă în masivul Şureanu. Avertizarea Salvamont Alba: gradul de risc atinge nivelul 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pericol de avalanşă în masivul Şureanu. Foto: Rareş Tileagă
Pericol de avalanşă în masivul Şureanu. Foto: Rareş Tileagă

Serviciul Judeţean Salvamont Alba avertizează în legătură cu riscul ridicat de producere a unor avalanţie în munţii Şureanu - Parâng.

Potrivit salvamontiţiştilor, în munţii Şureanu-Parâng, în zona montană înaltă, gradul de risc poate să atingă nivelul 4/mare. 

”Schiorii sunt rugaţi/avertizaţi să nu se aventureze în afară pârtiilor de schi. Sunt semnalate plăci de vânt, cornişe şi transport însemnat de zăpadă pe văile cu înclinaţie accentuată în zona vârfului Şureanu, pe pantele abrupte din sud, est şi nord. 

Stratul de zăpadă nu este stabilizat, fiind depuneri însemnate de zăpadă pulver peste o crustă îngheţată, reducându-se astfel, considerabil, coeziunea între zăpadă mai veche şi cea depusă recent”, se precizează în avertizare.

De asemenea, turiştii sunt rugaţi să nu întreprindă deplasări pedestre în afară zonelor amenajate şi să solicite salvatorilor montani informaţiile necesare.

Sute de iubitori ai sporturilor de iarnă au ”luat cu asalt” în acest weekend Domeniul Schiabil Şureanu. Datorită condiţiilor meteo favorabile pentru schi sau snowbord, oamenii s-au aşezat dis-de-dimineaţă, răbdători, la coada pentru telescaun.

coada schi sureanu

Coadă la instalaţiile de urcare din Şureanu

Sâmbătă, în jurul orei 12.00, coada pentru telescaun se întindea pe câteva sute de metri, iar mare parte dintre cei prezenţi au respectat distanţarea fizică. Domeniul de Schiabil Şureanu şi-a deschis porţile în această iarnă, pe 12 decembrie 2020.

Asociaţia Turistică Munţii Şureanu a lansat o petiţie online pentru trecerea drumului de acces care leagă DN67C (Transalpina), de la Barajul Oaşa, de Domeniul Schiabil Şureanu, din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, în administrarea comunei Şugag.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Decizie după 9 ani în procesul privind anularea certificatului de descărcare arheologică a Masivului Cârnic din Roşia Montană. Legătura cu Nicuşor Dan

Alcoolemia uriaşă pe care o avea şeful Poliţiei Locale Alba Iulia după ce a fost implicat într-un accident. A intrat direct în comă alcoolică

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite