Omul de afaceri care a murit în incidentul aviatic din Alba ar fi zburat ilegal cu avionul. Aeronava nu era înmatriculată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a deschis un dosar penal în ”rem” în legătură cu accidentul aviatic produs sâmbătă pe un câmp din comuna Vinţu de Jos. Primele indicii arată faptul că omul de afaceri Zaharia Groza, cel care a decedat în accident, ar fi zburat ilegal cu aeronava.

Omul de afaceri Zaharie Groza, decedat în mod tragic în urma accidentului aviatic produs sâmbătă pe un câmp din comuna Vinţu de Jos, ar fi zburat ilegal cu aparatul de zbor. Primele indicii ale anchetei demarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia arată faptul că avionul cu care a încercat să aterizeze forţat bărbatul în vârstă de 60 de ani nu era înmatriculat. Prin urmare, Zaharie Groza nu avea nici autorizaţie pentru zborul care i-a fost fatal. 

”Se fac cercetări în rem cu privire la comiterea infracţiunilor prevăzute de articolele 98 şi 103, alin. 1, lit. a din Codul Aerian şi articolul 192 din Codul Penal. A fost sesizată Poliţia Transporturi pentru efectuarea de activităţi în dosar”, a spus Mihaela Chicea, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Aparatul de zbor cu care a încercat aterizarea forţată omul de afaceri era un avion uşor, model Fly Synthesis Storch cu un preţ de producţie de circa 40.000 de euro.

avion alba

   

Infracţiunile pentru care se fac cercetări se referă la ”încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului”, ”exploatarea unei aeronave fără a poseda certificat de înmatriculare şi certificat de navigabilitate”, respectiv ”ucidere din culpă”. Potrivit legislaţiei în vigoare, certificatul de înmatriculare şi certificatul de navigabilitate ar fi trebuit să se afle permanent în aeronavă, însă anchetatorii nu au găsit aceste documente în epava avionului, după accident. Lipsa acestora face ca în anchetă să nu fie implicat Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), care şi-a declinat competenţa. 

   

pilot avion alba

Zaharie Groza a murit duminică la un spital din Târgu Mureş unde a fost transportat cu un elicopter SMURD, imediat după aterizarea forţată de sâmbătă. ahaerie Groza a fost conştient când au ajuns echipele de salvare la el şi ar fi spus, după accident, că zbura doar de zece minute, când a fost nevoit să aterizeze forţat, deoarece l-ar fi „întors nişte rafale de vânt”. Apelul la 112 a fost făcut de o persoană care a observat incidentul. „Pacientul este în stare critică. A fost preluat de echipajul de terapie intensivă de la Alba Iulia, stabil hemodinamic, îl transferăm la Târgu Mureş (…) starea critică, trautatism cranian, fracturi multiple de membre, cu siguranţă pierde sange”, a declarat medicul pezent la faţa locului, cu puţin înainte ca Zaharie Groza să fie preluat de elicopter. 

image

Ce-a dea doua aterizare forţată cu avionul i-a fost fatală. În iunie 2013, Zaharie Groza a suferit fracturi la mâna stângă după ce a aterizat, din nou, forţat cu avionul. Pilotul a efectuat mai multe zboruri deasupra municipiului Alba Iulia, iar la un moment dat, datorită unei defecţiuni la motor, a încercat o manevră de aterizare forţată pe terenul din apropierea hangarului său, pe păşunea satului Teleac, comuna Ciugud. Zborul din 2013 a fost legal, dovadă că în cercetarea condiţiilor în care a avut loc aterizarea forţată a fost implicat şi CIAS.

pilot avion alba

Citiţi şi:

 

Pilotul rănit în accidentul de avion din Alba a murit la spital. Zaharia Groza avea 60 de ani şi era la a doua aterizare forţată

 

FOTO VIDEO Un avion a aterizat forţat pe un câmp din Alba. Pilotul rănit este un om de afaceri care a mai avut un accident de avion in 2013

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite