Metoda „Furculiţa“ de furat bani din bancomate. Cei trei hoţi, la închisoare

0
0
Dispozitivul tip furculiţă era introdus în spatele fantei care eliberează banii. Foto Pixabay
Dispozitivul tip furculiţă era introdus în spatele fantei care eliberează banii. Foto Pixabay

Hoţii profesionişti şi-au perfecţionat metodele prin care fac rost de bani. Una dintre acestea se numeşte „Furculiţa“ şi este folosită la sustragerea de bani din bancomate.

Metoda consta în introducerea unui dispozitiv artizanal tip „furculiţă“ în fanta de eliberare a banilor, fantă care, în prealabil, este forţată cu un obiect ascuţit. 

Odată introdus, dispozitivul reţine prin agăţare sumele de bani pe care posesorii de carduri doreau să le retragă. Astfel că, deşi efectuau operaţiunile obişnuite pentru retragerea de numerar, oamenii nu primeau suma solicitată, fiindu-le restituit doar cardul.

În realitate, suma solicitată de clienţi era eliberată şi contul era debitat, însă banii erau opriţi în „furculiţa“ introdusă prin fanta rejectoare.

Utilizatorul credea că bancomatul are o eroare de funcţionare şi pleca, iar infractorii scoteau atunci dispozitivul, împreună cu sumele de bani debitate din cont.

Această metodă a fost aplicată de trei ori în municipiul Sebeş, de trei bărbaţi, unul din Braşov şi trei din Hunedoara. În două cazuri au reuşit să sustragă suma de 750 de lei, a treia încercare fiind un eşec după ce clientul băncii a reuşit să ridice banii solicitaţi, rămaşi blocaţi în fanta de eliberare.

Loviturile date au avut loc în data de 11 octombrie 2017. În ziua respectivă, cei trei (Aurel S., Florin Daniel C. şi Mihai Moise Ţ.) au plecat din Vulcan (Hunedoara) la Sibiu pentru rezolvarea unor probleme pe care le avea unul dintre ei. La întoarcere au decis să se oprească la Sebeş (Alba), pentru a face rost de bani.

Filmaţi de camerele de la bancomate

Între orele 18.33 şi 20.00, ei au instalat sistemul de furt bani în spatele fantei de la trei ATM-uri. Au părăsit de fiecare dată zona şi au urmărit până a venit primul client. După ce acesta pleca dezamăgit că nu a obţinut banii solicitaţi, s-au prezentat imediat pentru a încasa banii.

Aurel S. manevra fanta bancomatului, iar ceilalţi doi stăteau în spatele acestuia pentru a bloca contactul vizul al altor persoane cu ATM-ul. În primul caz au reuşit să fure 600 de lei, iar în al doilea au obţinut 150 de lei. Cei trei au fost, însă, filmaţi de camerele de luat vederi cu care erau dotate bancomatele, astfel încât identificarea lor a fost o sarcină simplă pentru poliţişti.

Au fost trimişi în judecată în luna iulie 2020 pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Peste aproximativ 1 an, în 7 iunie 2021, Judecătoria Sebeş a pronunţat prima hotărâre. Aurel S. (64 ani), coordonatorul grupului de infractori, a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru aceste fapte, dar fiind recidivist şi având mai multe pedepse la activ s-a ajuns la pedeapsa rezultantă de 8 ani şi 6 luni de închisoare. Acesta a executat deja 3 ani, fiind în prezent închis la Penitenciarul Arad. Florin Daniel C. (25 ani), recidivist şi el, a fost condamnat la 3 ani şi o lună de închisoare cu executare. Mihai Moise Ţ. (31 ani) a primit 9 luni de închisoare cu suspendare, magistratul susţinând că acesta a colaborat cu anchetatorii şi a plătit o parte din prejudiciu.

Hotărârea Judecătoriei Sebeş a rămas definitivă, nefiind contestată de niciunul dintre cei trei inculpaţi.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Povestea arestării celui mai căutat partizan din România. Cum s-a ascuns Ion Gavrilă Ogoranu timp de 28 de ani de Securitate FOTO VIDEO

ASF intervine în disputa pentru controlul Prebet Aiud. Trei firme acţionează ilegal pentru a prelua compania

   

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite