Metoda „Accidentul”: deținutul suna victimele din închisoare, „săgeata” prelua banii

0
Publicat:

Un caz clasic de înșelăciune prin metoda „Accidentul” a fost judecat la instanțele din Alba și Hunedoara. „Săgeata” unui deținut care suna din penitenciar victimele a fost condamnată definitiv la închisoare cu executare.

Victima infractorilor a fost o vârstnică din Hațeg FOTO Adevărul
Victima infractorilor a fost o vârstnică din Hațeg FOTO Adevărul

Vasile N., domiciliat într-un sat din județul Timiș, era „săgeata” unui deținut (Dușco B.) aflat în penitenciar. Cei doi au fost colegi de celulă la un moment. După ce s-a eliberat, primul a fost abordat de fostul coleg, prin intermediul Facebook, care l-a întrebat dacă dorește să facă bani.

Ulterior, în urma discuțiilor telefonice purtate, cei au luat hotărârea infracțională de a comite infracțiuni de înșelăciune folosind metoda accidentul. Deținutul Dușco B. a fost trimis în judecată, tot pentru înșelăciune, în august 2022.

Ca mod de operare, deținutul, împreună cu alți colegi de celulă cu identitate care a rămas necunoscută, contactau telefonic persoane vulnerabile, în special vârstnici cărora le expuneau povești false, mai ales în legătură cu accidente de circulație în care erau implicați membrii familiei.

În momentul în care contacta telefonic persoanele vătămate, deținutul se intitula ca fiind medic la un spital din București.

„Profitând de credibilitatea părților vătămate, și folosind puterea convingerii le solicita victimelor sume de bani sau valori pe care le dețineau, întrucât membrii de familie sunt implicați în accidente rutiere, urmând a suferi intervenții chirurgicale costisitoare. Persoanele vătămate induse în eroare de starea de fapt prezentată, ce erau dornice de a înmâna sume de bani pentru a-și salva de la moarte persoanele apropiate, erau solicitate să mențină apelul deschis până în momentul în care la locuințele acestora va ajunge o persoană intitulată curierul care va ridica sumele de bani sau valorile solicitate”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Ulterior comiterii faptelor penale, sumele de bani erau împărțite între deținut și „curier”, în condițiile stabilite de cel dintâi. Sumele de bani ajungeau la bărbatul aflat la închisoare prin intermediul Poștei Române.

Femeie înșelată de două ori într-o zi

Una dintre victimele acestora a fost o vârstnică din orașul Hațeg, județul Hunedoara. Aceasta a fost sunată în 8 septembrie 2021, de către falsul medic Dușco B. care i-a comunicat faptul că nepotul său a suferit un accident auto şi urmează să sufere o intervenție chirurgicală, având nevoie de o sumă de bani.

„În urma discuțiilor telefonice purtate, la scurt timp la locuința persoanei vătămate s-a prezentat o persoană de sex masculin ce s-a intitulat curierul căruia i-a înmânat acestuia suma de 7.000 lei într-un plic. La scurt timp, aceeaşi persoană cu identitate necunoscută s-a prezentat la locuinţa femeii solicitându-i din nou suma de 3.000 lei, menţionând că nepotul său urmează să fie transferat la un spital din Municipiul Bucureşti în vederea unor intervenţii chirurgicale”, se mai susține în hotărâre.

După plecarea „curierului”, femeia și-a dat seama că a fost înșelată și sunat la poliție. Bărbatul care a ridicat banii a fost identificat rapid într-o mașină pe raza orașului, iar la percheziție s-a descoperit suma de 10.000 de lei asupra sa.

Acesta a recunoscut fapta și a indicat cu cine a pus la cale infracțiunea de înșelăciune. Din acest motiv a beneficiat de clemența magistraților, care l-au condamnat definitiv, pe data de 11 octombrie 2022, doar la 1 an de închisoare cu executare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite