Localnicii din Roșia Montană încep să revină la casele lor. Tăul Mare va fi golit integral de apă

0
0

Autoritățile din Alba continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă Tăul Mare de la Roșia Montană. Localnicii au început să revină la casele lor, de unde fuseseră evacuați.

Instalația de golire a apei nu mai funcționează de zeci de ani FOTO Garda de Mediu Alba
Instalația de golire a apei nu mai funcționează de zeci de ani FOTO Garda de Mediu Alba

Potrivit ISU Alba, sunt utilizate trei motopompe de mare capacitate, o motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar alte două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană.

Motopompele au fost repoziționate spre interiorul lacului pe rampa de acces construită, fiind funcționale. Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 196 cm (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate miercuri dimineața, la ora 07:00, de reprezentanții SGA Alba.

Apa este refulată cu trei pompe FOTO ISU Alba
Apa este refulată cu trei pompe FOTO ISU Alba

Apa din lac va fi scoasă în totalitate pentru a se putea reface sistemul care asigură golirea automată atunci când se ajunge la un nivel de pericol. Acest sistem, vechi de peste 100 de ani, nu ma funcționează de circa 30 de ani.

Începând cu ziua de marți, 4 octombrie, localnicii evacuați au început să revină la casele lor, fără vreo înștiințare oficială, după ce li s-a transmis că nu mai există niciun pericol privind siguranța barajului.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Aangajaţi de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi de la SGA Alba au monitorizat şi măsurat nivelul apei din lacul de acumulare, au monitorizat cursul de apă în aval de baraj, au efectuat măsurători topo atât la corpul barajului, cât şi la lacul de acumulare, precum și măsurători privind rezistivitatea corpului barajului, consistenţa barajului şi s-a verificat cu un sonar adâncimea apei.

Tăul Mare se află în amonte de satul Roșia Montană FOTO Ion Crișan
Tăul Mare se află în amonte de satul Roșia Montană FOTO Ion Crișan

În urma acestor măsurători se concluzionează faptul că „din cei 18 metri înălţime din zona turnului de manevră, circa șase metri sunt colmataţi”. Marți, 4 octombrie, s-au făcut măsurători batrimetrice pe chiuveta lacului, pentru a stabili cu certitudine gradul de colmatare şi reactualizarea curbelor volumetrice.

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite