Horaţiu şi Cristina Bota au dat şomajul pe afaceri cu lumânări ornamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Bota şi-au expus produsele la Târgul de Paşte
Soţii Bota şi-au expus produsele la Târgul de Paşte

Rămaşi fără un loc de muncă din cauza actualei crize economice, Horaţiu şi Cristina Andonie Bota au demarat de trei luni o afacere de familie, produc şi comercializează lumânări ornamentale.

De loc din Ocna Mureş, Horaţiu Antonie Bota şi soţia sa Cristina au simţit din plin efectele crizei. Până nu demult, Horaţiu a lucrat la o firmă de televiziune prin cablu, iar Cristina era economistă la o bancă. Ambii, însă, au rămas fără locul de muncă şi au intrat în şomaj.

Trebuia urgent să găsească o soluţie. Au doi copii, Alexa, care va împlini peste o lună 2 ani, şi Darian, de 12 ani, pentru a căror educaţie şi bunăstare n-ar precupeţi nimic. „Era nevoie să facem ceva cât mai repede, să câştigăm bani, să avem un venit, pentru a ne întreţine şi îngriji copiii“, a spus Cristina.

Au început afacerea cu 15.000 de lei

Ideea unei afaceri în domeniul producerii şi comercializării de lumânări ornamentale a fost a economistei familiei. Cristina Antonie Bota a colecţionat de-a lungul timpului lumânări, avea din adolescenţă această pasiune aparte, şi a simţit că ar merge un astfel de business.

„Soţul meu e un tip meticulos, ordonat, pe care îl atrage, la fel ca şi pe mine, frumosul, arta. Ne-am deschis această mică afacere şi ne punem toate speranţele în ea, pentru că altminteri nu ştiu ce vom face, cum ne vom descurca“, spune  Cristina.

Au pus la bătaie 15.000 lei şi au înfiinţat în ianuarie anul acesta societatea cu răspundere limitată „Darialex“, după numele copiilor. Sunt la început şi caută piaţă de desfacere serioasă, pentru ca afacerea să capete amploare. „Prima dată îmi era teamă că nu o să putem confecţiona lumânările, dar amândoi suntem îndemânatici şi am reuşit. Acum îmi este frică puţin că nu o să găsim piaţă de desfacere, întrucât cel mai important lucru e să ai cui să le vinzi", afirmă economistă.

Lumânări ornamentale

Dar optimismul primează. Au venit în aceste zile la Alba Iulia, la Târgul de Paşte, primul la care participă, şi au avut amenajat un stand aparte, cu lumânări ornamentale şi parfumate, de diferite forme, mărimi şi esenţe, în orice gamă de culori.

Produc 30 de modele de lumânări

Cei doi soţi confecţionează lumânările acasă, după ce băiatul merge la şcoală. Fac cu rândul, unul are grijă de fetiţă, celălalt produce marfa, şi invers. Şi-au împărţit clar sarcinile. Cristina ornamentează, parfumează şi împachetează lumânările, iar Horaţiu duce greul procesului de producţie.

„Se topeşte ceara, se toarnă în matriţe, se lasă la răcit 6 ore, după care se ornamentează, parfumează şi decorează“,  explică succint Horaţiu Andonie Bota. Au 30 de modele, unele dintre ele creaţie proprie. „Majoritatea matriţelor le-am cumpărat, dar sunt unele originale, făcute după ideile noastre de meseriaşi în domeniu", precizează administratorul firmei.

Ce produse oferiţi?
H.A.B: „Oferim celor interesaţi lumânări ornamentale de diferite forme, con, piramidă, hexagon, cilindru, precum şi diferite esenţe, buchete florale, trandafir, lavandă. De asemenea, executăm la cererea clientului tipul de lumânare dorit. Confecţionăm şi lumânări combinate cu fier forjat sau cu sfeşnice din sticlă pentru ornamente florale. Nu e simplu ceea ce facem, necesită efort fizic şi psihic, dar mergem înainte încrezători“.

Horaţiu Andonie Bota
Ce-i place: „Îmi plac ieşirile în aer liber, drumeţiile, excursiile. Îmi place sportul, în special fotbalul. Mai şi joc, din când în când, câte o miuţă cu amicii. La oameni apreciez modestia şi sinceritatea“.
Ce nu-i place: „Mă supără minciună. Îmi displac persoanele dezordonate, oamenii nepăsători, care aşteaptă să se rezolve totul de la sine, tipul de indivizi fără idei, care trăiesc după cum bate vântul“.

Cristina Andonie Bota
Ce-i place: „Îmi plac foarte mult florile. Am acasă circa 200 de ghivece de flori, de interior şi exterior, pe care le îngrijesc cu mare drag. Îmi plac foarte mult begoniile, am unele superbe. La oameni apreciez sinceritatea, respectul de sine şi integritatea“.
Ce nu-i place: „Nu suport minciuna. Mă deranjează lipsa de bun simţ, vulgaritatea, mitocănia. Îmi displac persoanele slugarnice, fără coloană vertebrală. Nu-mi plac oamenii linguşitori, cu două feţe“.

Horaţiu Andonie Bota
Data naşterii: 10 iunie 1973, Ocna Mureş
Educaţie: Liceul Electrotehnic Ocna Mureş

Cristina Andonie Bota
Data naşterii: 13 martie 1973, Ocna Mureş
Educaţie: Facultatea de Ştiinţe Economice , Universitatea „Babes Bolyai“ Cluj Napoca

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite