FOTO VIDEO Expoziţie unicat la Alba Iulia: arme vechi de mii de ani la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arme expuse la Muzeul Unirii. Foto Adevărul
Arme expuse la Muzeul Unirii. Foto Adevărul

Vizitatorii Muzeului Unirii din Alba Iulia pot viziona timp de o lună o expoziţie unică, cu peste 1.000 de arme, unele vechi de mii de ani. Obiectele aparţin colecţionarului Petru Costin din Republica Moldova şi fac parte din cea mai mare colecţie privată de arme din Europa de Est.

La eveniment a participat proprietarul colecţiei, reprezentanţi ai Raionului Ialoveni din Republica Moldova şi ai Consiliului Judeţean Alba. Printre cele peste 1000 de piese se regăsesc numeroase tipuri de arme albe (topoare, vârfuri de săgeţi, de lance, de suliţă, baltage, buzdugane, pumnale, săbii) şi obiecte de harnaşament (zăbale, catarame, chingi, scări de şa). 

Colonelul Petru Costin a afirmat că a fost pasionat de colecţionarea lucrurilor încă din copilărie iar în clasa întâi a pus bazele primei sale colecţii, una de stilouri, apoi a trecut la insigne şi timbre şi mai târziu la arme. A reuşit să strângă peste 1.000 de arme, cu o valoare inestimabilă. Cel mai vechi obiect al colecţiei sale de arme datează din urmă cu 8.000 de ani. O parte dintre obiecte au fost donate Muzeului Naţional de Istorie al Republicii Moldova.

„Obiectele sunt toate cumpărate sau schimbate pe teritoriul Republicii Moldova. Unde am auzit că s-a găsit ceva în urma unor săpături întâmplătoare, mă interesam şi făceam tot posibilul să am acel obiect. Îmi părea rău când aflam că s-au găsit obiecte şi erau vândute în altă parte. Colecţia are, în primul rând, o valoare ştiinţifică, istorică şi culturală, iar valoarea în bani nu poate fi măsurată”, a declarat Petru Costin.

La vernisajul expoziţiei au participat şi preşedintele raionului Ialoveni Nicolae Andronachi însoţit de vicepreşedintele Anatolie Mlinciuc, preşedintele Consiliului Judeţean Alba –  Ion Dumitrel şi directorul muzeului din Bârlad, Mircea Mamalaucă. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că această expoziţie face parte din înţelegerea de cooperare încheiată între CJ Alba şi raionul Ialoveni în 31 august 2012.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite