FOTO VIDEO Bosch a inaugurat a doua unitate de producţie la Blaj: investiţii de 50 de milioane de euro şi 320 de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania germană Bosch a inaugurat sâmbătă la Blaj a doua unitate de producţie, după o investiţie de 50 de milioane de euro. În noua fabrică vor lucra 320 de persoane care vor produce senzori destinaţi industriei auto. La eveniment a fost prezent ministrul Dan Şova, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim şi preşedintele Consiliului Judeţea Alba, Ion Dumitrel.

Noua unitate de producţie, a treia din municipiul Blaj, a fost inaugurată, sâmbătă, la evenimente fiind prezenţi reprezentanţii concernului german Bosch în România, ai administraţiei locale din Blaj, dar şi reprezentanţii administraţiei judeţene, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

„Din 8 iunie 2013, Bosch începe producţia în noua sa fabrică construită la Blaj, în România. Astfel, în unitatea de producţie de la Blaj vor fi fabricaţi senzori de turaţie a roţilor şi senzori de turaţie a arborelui cotit destinaţi industriei auto. Compania Bosch, furnizor de tehnologii şi servicii, va investi circa 50 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2013 pentru extinderea fabricii şi achiziţia unor noi mijloace de producţie. Până în 2020, numărul angajaţilor implicaţi în producţia de senzori de turaţie a roţilor şi senzori de turaţie a arborelui cotit va ajunge la circa 1.000 de persoane”, se afirmă într-un comunicat de presă al companiei. 

Printre participanţii la inaugurarea noii investiţii Bosch de la Blaj s-au aflat şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, precum şi ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim. Din partea managementului Bosch au participat Gerhard Steiger, preşedintele consiliului de conducere al diviziei Sisteme de Control al Şasiului din cadrul Grupului Bosch şi Michael Schoellhorn, membru al Consiliului de Conducere al diviziei Sisteme de Control al Şasiului, responsabil cu activitatea de producţie de senzori.

Venituri de 500.000 de euro pe an la bugetul local

Dan Şova a declarat că noua unitate de producţie inaugurată de Bosch la Blaj este o investiţie

image

Foto

image
image
image

Foto

image

 importantă atât pentru Blaj, cât şi pentru România. "Va crea peste 300 de locuri de muncă pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi şi o investiţie de aproximativ 50 de milioane de euro. Eu cred că având în vedere volumul de vânzări al Bosch România din 2012 în valoare de 180 de milioane de euro, faptul că vor face anul acesta o investiţie de 120 de milioane de euro în total, 50 la Blaj şi 70 şi ceva de milioane de euro la Cluj, care se va inaugura în trimestrul patru şi va crea încă 300 de locuri de muncă, faptul că Bosh, la începutul anului 2013, avea 1.400 de angajaţi în România şi va ajunge la 2.000 de angajaţi este un lucru foarte bun. Mă bucur că după investiţia Daimler de la Sebeş, Star Transmision, un alt investitor german îşi extinde capacitatea de producţie din România", a declarat ministrul Dan Şova.

Pentru administraţia locală, noua unitate de producţie înseamnă un venit suplimentar la buget de aproximativ 500.000 de euro pe an. “Noul proiect Bosch va asigura o sursă de energie suplimentară bugetului local, care va permite administraţiei publice să ambaleze motoarele la turaţia maximă posibilă pe circuitul de dezvoltare durabilă a comunităţii noastre”, a declarat 

primarul Gheorghe Valentin Rotar. Pentru această nouă investiţie, concernul a depus la Ministerul de Finanţe o solicitare pentru acordarea ajutorului de stat destinat investitorilor străini. Guvernul României, condus pe atunci de Emil Boc, a decis acordarea unei subvenţii de 13,4 milioane de euro pentru investiţia de la Blaj, urmând să-şi recupereze banii din impozitele şi taxele pe care firma le va plăti în următorii ani.

“Pentru judeţul Alba, Bosch a însemnat un parteneriat stabil şi totodată un mesaj pozitiv pentru alţi investitori de mare calibru. Logoul Bosch, de forma unui magnet, amplasat pe harta judeţului Alba a funcţionat într-adevăr ca un magnet şi pentru companii mai mari sau mai mici care au investit la Sebeş, Cugir sau Munţii Apuseni”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judetean Alba.

900 de angajaţi la Blaj, până la sfârşitul anului

În prezent, grupul german Bosch deţine la Blaj alte două unităţi de producţie în care lucrează circa 570 de persoane. Divizia Drive and Control din cadrul Bosch, cunoscută şi ca Bosch Rexroth, a produs aici până în prezent tehnologie liniară folosită în ingineria mecanică. Odată cu deschiderea noii unităţi, la finalul anului 2013, numărul angajaţilor celor două unităţi de producţie Bosch de la Blaj va ajunge în total la 900 de persoane.

Până în prezent, Grupul Bosch este reprezentat în România în patru oraşe: Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara. Din 2007, la Blaj se află o unitate de producţie pentru tehnică liniară, care este în prezent extinsă cu noua unitate de producţie destinată industriei auto. În ultima parte a anului 2013 este planificată deschiderea unei noi unităţi de producţie şi dezvoltare la Cluj, destinate producerii de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. La începutul anului 2013, numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în România era de circa 1.400 de persoane. Dezvoltarea activităţilor locale de producţie va contribui însă la creşterea acestui număr până la finalul anului 2013, astfel că Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajaţi.



 

Citiţi şi:

FOTO Investiţii de 120 de milioane de euro ale companiei Bosch la Blaj şi Cluj-Napoca. Fabrica din Alba va avea 300 de angajaţi

Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani

Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite