Doi criminali rămân condamnaţi la 15 ani şi 17 ani de închisoare. Au omorât în bătaie un bătrân din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut pedepsele decise de Tribunalul Alba în cazul a doi barbaţi de etnie romă judecaţi pentru omor deosebit de grav. Cei doi au fost condamnaţi la 15 ani, respectiv 17 ani de închisoare. Criminalii au bătut un bătrân din satul Găbud, judeţul Alba, care a murit la spital.

Crima a avut loc în ianuarie 2013. Decizia Curţii de Apel a fost pronunţată în 7 noiembrie 2013. Potra Antonius Augustin (34 ani) a primit 17 ani de închisoare iar Potra Gabriel a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Instanţa a mai dispus şi acordarea de despăgubiri civile către partea vătămată, soţia victimei. Cei doi inculpate mai pot contesta cu recurs condamnările la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”Admite apelul Parchetului, reţine încadrări juridice schimbate pentru tâlhărie, aplică pedepse complementare. Respinge ca nefondate apelurile inculpaţilor”, se afirmă în minuta soluţiei de la Curtea de Apel.

Agresiunea a avut loc în noaptea de 06/07.01.2013. Cei patru inculpaţi, după o prealabilă înţelegere, au plecat în localitatea Găbud cu intenţia de a sustrage bunuri. Ajungând în sat au pătruns fără drept în curtea imobilului aparţinând victimei unde, cu ajutorul unui levier au forţat sistemele de închidere a uşilor şi au sustras mai multe produse alimentare din afumătoare, băuturi alcoolice din beci şi un cazan din cupru dintr-o dependinţă, bunuri în valoare totală de aproximativ 1.000 de lei.

În acest timp, victima a ieşit afară şi i-a surprins pe autori în curtea locuinţei, motiv pentru care a trecut la urmărirea acestora, spre grădina casei. Pentru a-şi asigura scăparea, cei patru autori i-au aplicat victimei mai multe lovituri cu un levier şi o bâtă provocându-i multiple leziuni traumatice grave. Bătrânul lovit, Alexandru Moldovan, de 74 de ani, a fost transportat la Spitalul Municipal Aiud iar în urmare complicaţiilor apărute a fost transferat hla Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. În 11 ianuarie 2013 a decedat.

Alţi doi inculpaţi care au participat la infracţiune, şi Potra Trifan de 45 de ani, au fost judecaţi în dosare separate şi au primit condamnări cu suspendare. Potra Strugurel, de 31 de ani, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare. Bărbatul a recunoscut săvârşirea faptelor, iar instanţa de judecată a admis cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei din tâlhărie în furt, el fiind judecat şi pentru violare de domiciliu. Potra Trifan, de 45 de ani, este condamnat în apel la 3 ani de închisoare cu executare. A recunoscut faptele, iar instanţa a schimbat şi în cazul acestuia încadrarea juridică: din lovituri cauzatoare de moarte, în furt calificat. În toate cele trei dosare sentinţa definitive va fi pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite