DNA a cerut arestarea unui primar PSD din Alba acuzat că a luat ilegal subvenţii de sute de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au respins încă solicitarea DNA, aşa că primarul comunei Râmeţ, Vasile Raica (PSD), a scăpat pe moment de un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Procurori DNA Alba Iulia au solicitat Tribunalului Alba arestarea primarului în dosarul în care este trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Cel mai probabil motivul pentru care procurorii au solicitat această măsură radicală este sustragerea primarului de la urmărirea penală sau faptul că a încercat să distrugă probe sau să influenţeze martori.

”În baza art. 238 alin. (1) C.pr.pen. cu trimitere la art. 227 alin. (1) C.pr.pen. respinge propunerea de arestare preventivă a inculpatului Raica Vasile formulată de procurorul din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la de la comunicare”, se precizează în minuta hotărârii instanţei, din 21 decembrie. DNA a formulat contestaţie, astfel încât dosarul se va muta la Curtea de Apel Alba Iulia.

Vasile Raica a fost trimis în judecată de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru fraudă din fonduri europene. Raica este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Alături de acesta a mai fost trimisă în judecată o angajată a instituţiei (G. D.), care este acuzată de complicitate la infracţiunea săvârşită de primar.

Potrivit DNA, în perioada 2010-2016, Vasile Raica, în calităţile de primar şi viceprimar al comunei Râmeţ, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false şi inexacte (adeverinţe, angajamente, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate. O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata G. D., în calitate de funcţionar în cadrul Primăriei Râmeţ.

Prin aceste demersuri, primarul ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba marţi, 15 decebrie 2020. Primarul Vasile Raica este la al treilea mandat la conducerea Primăriei Râmeţ.

Vă recomandăm şi:

 

Călugărul care a vindecat mii de oameni cu ajutorul plantelor, propus pentru beatificare. Povestea emoţionantă a lui Mihai Neamţu

 

Revoluţia din Decembrie 1989 la Blaj. Cum s-au împuşcat revoluţionarii între ei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite