Cozonacul uriaş de la Sîntimbru: are 80 de kilograme şi măsoară 2 metri lungime
0La Sîntimbru, în Alba, a fost copt cel mai mare cozonac din România. Are o lungime de 2 metri şi o greutate de 80 de kilograme.
Perioada sărbătorilor de iarnă ne inspiră să fim mai creativi în tot ceea ce facem. Călin Matieş, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, a realizat cel mai mare cozonac din România. 50 kg de făină, nucă, rahat, miere şi trei ore de copt au trebuit pentru a realiza minunea de cozonac care cântăreşte în jur de 80 de kg.
După ce în această vară a surprins albaiulieni cu „Pita Cetăţii”, Călin Marieş vine cu ceva mai grandios. De această dată a făcut un cozonac care ar putea scote din „belele” pentru masa de Crăciun, familiile numeroase. Preparatul său ar putea hrăni câteva sute de guri pofticioase. Are 2 metri lungime şi 80 de kg şi este cel mai mare cozonac din România.
Pentru el au fost nevoie de 50 kg de făină, 2 kg de nucă, 2 kg de rahat, 2, kg de stafide, coaja de la un kg de lămâie, esenţă de rom după gust, miere de albine, zahăr şi evident multă pasiune şi dragoste pentru preparatele autentice româneşti.

Foto: captura video Antena 1
Produsul se numeşte ,,Colac De Sântimbru ” şi este produs tradiţional atestat de ministerul Agriculturi, potrivit lui Călin Matieş.