Cazul militarului decedat, din cauza unor grave erori umane, pe un tanc, în gara Alba Iulia. După trei ani, procurorii au doar un cerc de suspecţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Orosz a decedat în 23 noiembrie 2018, în Gara Alba Iulia. Foto arhiva şi capturi video
Alexandru Orosz a decedat în 23 noiembrie 2018, în Gara Alba Iulia. Foto arhiva şi capturi video

Sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia a avut un protagonist uitat pe nedrept. În 23 noiembrie 2018, un militar care urma să participe la parada militară din data de 1 decembrie a decedat tragic în gara din Alba Iulia.

Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat după ce a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară. Militarul se afla pe un tanc adus la Alba Iulia de la Turda pentru marea paradă militară. 

Militarii ştiau că linia de înaltă tensiune este deconectată de la energia electrică, lucru absolut normal să se întâmple având în vedere distanţa mică dintre tancurile aflate pe vagoane şi linia electrică.

La trei ani de la producerea tragediei, dosarul penal se află încă la Parchet. Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj-Napoca. La sfârşitul anului 2020, dosarul a fost declinat către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. 

Procurorii din Alba Iulia au considerat că este un conflict negativ de competenţă şi au cerut declinarea dosarului către Parchetul Militar, solicitând, în acelaşi timp, o decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a stabilit definitiv că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului. Reprezentanţii instituţiei susţin că cercetările au avansat şi că în prezent există un cerc de suspecţi, respectiv că s-a început urmărirea penală ”in personam”.

militar decedat alba iulia

Tancul şi momentul tragediei. Foto: captura video

   

Scena tragediei s-a derulat cu repeziciune, ca într-un film pe care nu doreşti să îl vezi niciodată. Patru sisteme (tancuri) de apărare antiaeriană GEPARD au ajuns în 23 noiembrie 2018, în Gara din Alba Iulia, împreună cu personalul militar aferent. Pentru ca tancurile să poată fi descărcate de pe platforme era evident că militarii trebuiau să urce în ele. Distanţa până la linia de înaltă tensiune era foarte mică, de circa 1 metru şi jumătate, motiv pentru care era obligatorie întreruperea furnizării energiei electrice pe linia respectivă. 

Imediat ce au ajuns la Alba Iulia, militarii ar fi solicitat reprezentanţilor gării să oprească alimentarea cu energie electrică pe această linie, pentru a putea descărca tancurile. Ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc, însă, în realitate. 

Plutonierul Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc şi a manevrat o antenă, care, la un moment, dat a atins liniile de înaltă tensiune ale CFR. Bărbatul a decedat aproape instantaneu după ce s-a electrocutat la 27.000 de volţi. Militarii ştiau că linia respectivă nu era conectată la energie electrică şi astfel au decis să se urce pe tancuri.

militar decedat alba iulia

Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani, din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani. Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi. 

Acesta era mecanic conductor pe Sistemul antiaerian GEPARD la Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda şi executa o misiune în cadrul detaşamentului destinat debarcării tehnicii militare în gara Alba Iulia pentru a participa la Ceremonia militară de 1 Decembrie. La momentul accidentului, în interiorul tancului se mai găsea un militar, care, din fericire, a scăpat cu viaţă. 

Vă mai recomandăm:

 

Cum va arăta parada militară de Ziua Naţională, de la Alba Iulia. Sute de militari vor defila prin oraş

 

Cum arată lotul 2 din autostrada A10 Sebeş - Turda cu câteva zile înainte de deschiderea circulaţiei VIDEO

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite