„Caravana Frumoasa“ în 24 de localităţi din Munţii Şureanu cuprinse în sit-uri Natura 2000

0
0
Locuitorii au fost informaţi cu privire la importanţa conservării biodiversităţii
Locuitorii au fost informaţi cu privire la importanţa conservării biodiversităţii

O campanie de informare, denumită ”Caravana Frumoasa”, iniţiată de Consiliul Judeţean Alba, se desfăşoară în 24 de localităţi din patru judeţe (Alba, Sibiu, Vâlcea şi Hunedoara), cuprinse în siturile Frumoasa din reţeaua Natura 2000.

Campania se derulează pe o perioadă de 6 săptămâni (câte 4 localităţi pe săptămână). Practic, este vorba despre o informare a comunităţilor din aceste zone cu privire la implicaţiile includerii lor în Natura 2000. Administrarea siturilor aparţine Consiliului Judeţean Alba care derulează în prezent proiectul ”Managementul integrat al Siturilor ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa”.

La Şugag, oamenilor prezenţi la întâlnire li s-a explicat de ce este importantă conservarea biodiversităţii, a speciilor şi a habitatelor de interes comunitar şi care sunt principalele reguli care trebuie respectate în sit. Practic nu este vorba despre interdicţii suplimentare majore în raport cu reglementările legale generale din România, însă respectarea lor este importantă. Filosofia programului Natura 2000 este de a nu exclude omul şi activităţile sale (unele foarte vechi), ci de a-l încuraja să îşi conserve bogăţiile naturale pe termen lung şi să îşi continue activităţile tradiţionale. De altfel, tocmai practicarea activităţilor umane vechi de sute de ani au ajutat la conservarea unor specii de animale şi păsări. 

Evenimentele de informare şi conştientizare au avut loc la căminul cultural, iar participanţii au primit broşuri cu informaţii legate de regulile pe care trebuie să le respecte, dar şi de aspectele legate de beneficiile economice şi sociale pe care le generează implementarea reţelei Natura 2000. Printre acestea se numără asigurarea serviciilor de mediu, furnizarea de produse alimentare şi lemnoase certificate, crearea de noi locuri de muncă (de exemplu în ecoturism, agricultura organică etc.), diversificarea economiei locale, creşterea stabilităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai, ca şi reducerea problemelor locale de mediu cum ar fi poluarea apei.

Reprezentanţii unităţii de implementare a proiectului, dar şi reprezentanţii administraţiei au răspuns unor întrebări ale participanţilor şi au notat comentariile şi nemulţumirile acestora. O problemă care apare frecvent în zona siturilor Natura 2000 este aceea a întârzierii foarte mari a acordării despăgubirilor pentru pagubele provocate de animalele sălbatice protejate (în special urs şi lup) şi pentru eventualele constrângeri de utilizare a terenurilor şi pădurilor, acolo unde există habitate de interes comunitar. Aceasta este o problemă care există în toate ariile protejate din România, soluţia fiind una legislativă prin care oamenilor ar trebui să li se ofere compensaţii.  Pentru ca informaţiile să ajungă la cât mai multă lume, materialele de informare şi conştientizare au fost distribuite şi pe străzile comunei, la magazinele locale şi la şcoli.

”Lipsa de informare şi conştientizare a publicului cu privire la valoarea patrimoniului natural al unei zone duce în mod inevitabil la degradarea acestuia, de aceea, toate măsurile din cadrul campaniei au scopul de a creşte numărul persoanelor informate cu privire la importanţa conservării biodiversităţii. Caravana aceasta de informare va străbate până la final toate localităţile din sit. Intenţia noastră este ca oamenii să înţeleagă mai bine despre ce este vorba şi să le putem oferi cât mai multe informaţii, interacţionând direct cu ei”, a spus Paul Haţegan, membru al unităţii de implementare a proiectului.

FOTO Tabere educaţionale în zona Frumoasa din Munţii Sebeşului pentru 160 de elevi din patru judeţe

Proiect pe bani din Elveţia pentru dezvoltarea potenţialului turistic din Munţii Şureanu

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite