Bunurile miliardarului Dorel Tamaş executate silit în contul datoriilor la bănci: un teren în Bucureşti şi un apartament în Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Tamaş este dat în urmărire internaţională prin Interpol. Foto Arhivă
Dorel Tamaş este dat în urmărire internaţională prin Interpol. Foto Arhivă

Miliardarul Dorel Tamaş, urmărit internaţional pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în dosarul hotelului Continental din Cluj-Napoca, rămâne fără proprietăţile din România. Executorii judecătoreşti scot la licitaţie bunurile acestuia în contul unor credite la bănci neachitate de firmele sale.

Primele bunuri scoase la licitaţie sunt un teren din Bucureşti şi un apartament din Alba Iulia. Pentru acestea există sentinţe de executare silită în justiţie încă din anul 2009. Terenul din Bucureşti, în suprafaţă de 2.500 metri pătraţi situat pe strada Pădurea Băneasa, a fost scos la licitaţie de executorul judecătoresc în septembrie 2012 la preţul de 1,6 milioane de lei (circa 365.000 de euro).

Valoarea a fost cu 25 la sută mai mică decât la prima licitaţie, când s-a solicitat suma de 2,15 milioane lei şi la care nu s-a prezentat niciun ofertant. Procesul de excutare silită este rezultatul neachitării unui credit de aproximativ 1 milion de euro contractat de la BCR, în 2007, de firma Nic Eden SRL Alba Iulia şi garantat prin ipoteca asupra terenului de către Dorel Tamaş. Firma respectivă a fost preluată prin absorbţie de către o altă societate a miliardarului din Alba Iulia, Lider Prodcarn SRL, aflată în prezent în procedură de faliment.

O altă licitaţie privind vânzarea unui bun ce aparţine omului de afaceri va avea loc săptămâna viitoare. Astfel, în 18 ianuarie 2013, la sediul Biroului Executorilor Judecătoreşti din Alba Iulia are loc pocedura de vânzare a unui apartament de 4 camere situat pe strada Poligonului, pentru care se cere suma minimă de 189.486 lei (aproximativ 43.000 euro). Executarea silită este rezultatul neachitării unui credit contractat în 2005, tot de la BCR de o altă societatea a miliardarului, Ardeleana SA Alba Iulia, garantat cu ipotecă asupra apartamentului. Şi această firmă este în faliment. Cele două proprietăţi imobiliare nu sunt singurele bunuri din proprietatea omului de afaceri care sunt vizate de creditori. La sfârşitul anului trecut, DGFP Alba a comunicat pe adresa de domiciliu a acestuia un raport de evaluare asupra unui alt imobil care urmează să fie vândut în perioada următoare.

Miliardarul din Alba Iulia este urmărit internaţional cu mandat de arest în lipsă din luna mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii DNA îl acuză că a vândut ilegal hotelul Continental din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de două milioane de euro. În acelaşi dosar mai este acuzat de prejudicierea BCR cu o sumă de câteva milioane de euro. În 2010 a fost inclus în Topul Forbes 500 miliardari cu o avere de 10 milioane de euro. Se bănuieşte că se află în Dubai, unde deţine de mai mulţi ani o proprietate imobiliară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite