Alegeri tensionate în PNL Alba. Bătălia dintre Hava şi Dumitrel, arbitrată de Orban şi Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Hava şi Ion Dumitrel îşi dispută funcţia de preşedinte al PNL Alba
Mircea Hava şi Ion Dumitrel îşi dispută funcţia de preşedinte al PNL Alba

PNL Alba îşi alege vineri noua conducere care ar urma să coordoneze a treia cea mai puternică organizaţie liberală din România în următorii patru ani.

Pentru prima dată, cele două tabere formate în jurul lui Mircea Hava şi Ion Dumitrel se înfruntă deschis, la conferinţa judeţeană a partidului.

Hava este preşedintele partidului şi europarlamentar, iar Dumitrel este prim-vicepreşedinte şi preşedinte al Consiliului Judeţean Alba.

Toretic, Hava ar face parte din tabăra lui Ludovic Orban, iar Dumitrel din cea a premierului Florin Cîţu, dar niciunul nu s-a pronunţat în acest sens. Cert este că Dumitrel este susţinut puternic de deputatul Florin Roman, unul dintre opozanţii declaraţi ai lui Ludovic Orban. 

Roman viza un post de ministru şi a fost foarte afectat de rezultatul negocierilor purtate de Ludovic Orban cu partenerii din coaliţie. De altfel, deputatul nu candidează la nicio funcţie politică la nivel judeţean, acesta vizând un post de vicepreşedinte la nivel naţional, în tabăra lui Florin Cîţu.

Momentul este unul foarte dificil pentru majoritatea membrilor, în condiţiile în care atât Hava cât şi Dumitrel sunt personaje emblematice pentru formaţiunea politică. Mulţi primari vechi au declarat că îşi vor anula buletinul prin votarea ambilor candfidaţi. Hava nu s-a aşteptat să fie contracandidat de Dumitrel, dat oamenii acestuia din urmă au fost nemulţuimiţi de pierderea de către PNL a municipiului Alba Iulia şi de decizia arbitrară a lui Hava privind unii candidaţi la alegerile parlamentare.

Lui Hava i se reproşează impunerea lui Voicu Paul drept candidat la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia şi pierderea ei. Mircea Hava ar fi ignorat sondajele existente la nivel intern, care arătau că Gabriel Pleşa (pe atunci membru PNL) ar fi avut prima şansă. Pleşa a plecat însă la USR, partid alături de care a câştigat funcţia de primar. De asemenea, lui Mircea Hava i se mai reproşează că încearcă să menţină în continuare controlul asupra partidului şi asupra numirilor în funcţii publice.

Cele două grupări sunt reprezentatate prin candidaţi la funcţiile de conduce pe aproape fiecare poziţie de conducere în partid: unul din tabăra lui Hava, unul din tabăra lui Dumitrel. O miză importantă la nivel naţional ţine de stabilirea delegaţilor pentru congresul PNL din septembrie. Teoretic, Dumitrel are prima şansă, acesta având de partea lui mai mulţi primari decât Hava, dar totul depinde şi de atmosfera de la conferinţa de alegeri. Nehotărâţii ar putea înclina balanţa în funcţie de discursuri şi de ceea ce se întâmplă efectiv în cadrul evenimentului. 

Alba va avea 149 de delegaţi, care vor cântări greu la alegerea viitorului preşedinte: Ludovic Orban sau Florin Cîţu. La evenimentul programat vineri, 6 august 2021, la Casa de Cultură din Alba Iulia, începând cu ora 18.00, vor fi prezenţi atât Cîţu, cât şi Orban.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Muncitor concediat de la o companie minieră pentru „calomnii care aduc atingere ţării”. Cum a fost reangajat

 

Medic rezident de 26 de ani, reţinut pentru eliberarea de adeverinţe false de vaccinare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite