Alcool din portocale, făcut de un deținut de la Penitenciarul Aiud. Ce sancțiune a primit de la supraveghetori

0
Publicat:

Un deținut de la Penitenciarul din Aiud (Alba) a vrut să își producă alcool din portocale. El a fost prins însă de supraveghetori și a primit o sancțiune disciplinară.

Penitenciarul Aiud FOTO Adevărul
Penitenciarul Aiud FOTO Adevărul

Deținutul s-a ales cu suspendarea dreptului de a primi şi de a cumpăra bunuri, cu excepția celor necesare pentru igiena individuală sau exercitarea drepturilor la apărare, petiționare, corespondență şi asistență medicală pe o perioadă de 2 luni.

Bărbatul a contestat în instanță sancțiunea disciplinară primită pe o perioadă de două luni, însă magistrații i-au respins cererea.

Potrivit hotărârii Judecătoriei Aiud, în 23 martie 2023, în jurul orei 16:20, cu ocazia efectuării unei percheziții în camera de deținere, în locul destinat depozitării bagajelor, s-a descoperit într-un recipient de plastic o substanță/lichid de culoare gălbuie, în stare de fermentare.

Deținutul a declarat în scris că recipientul îi aparține, fapt ce reiese din nota de informare a agentului constatator.

„Este binecunoscută practica persoanelor condamnate de a-și produce alcool prin fermentarea fructelor în diverse recipiente. Din probele administrate rezultă că petentul a procedat în acest mod și fapta există, aceasta alegând să nu respecte dispozițiile legale anterior menționate. Detenția într-un penitenciar presupune respectarea anumitor reguli, astfel că un deținut nu poate să fie exonerat de răspundere în lipsa unei situații mai presus de voința sa”, a precizat magistratul.

Instanța a mai reținut că „situația de fapt este demonstrată de ansamblul probelor administrate în cursul cercetării disciplinare“.

„Petentul nu a negat în niciun moment că recipientul în care se afla băutura fermentată îi aparținea. Chiar în declarația dată în fața completului de judecată a menționat că a introdus în unitatea de detenție portocale, care prin introducerea în respectivul recipient au fermentat, fapt ce contravine dispozițiilor Legii nr. 254/2013, ce interzice deținerea de alcool în penitenciare”, se mai susține în document.

Prin urmare, sancțiunea disciplinară decisă la nivelul conducerii Penitenciarului Aiud a rămas în vigoare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite