Alba: Fondurile pentru „Casa verde“ epuizate. Energia de la soare înlocuieşte lemnul şi gazele pentru încălzirea apei
0Cei care şi-au instalat panouri solare scapă de costurile şi corvoada încălzirii apei cu lemne, întrucât pe perioada verii apa menajeră este încălzită gratis de la soare.
Gheorghe Petruţa locuieşte în cartierul Recea din Alba Iulia. Este doar unul din cei care s-au decis să reducă costurile de întreţinere şi să scape de corvoada încălzirii apei menajere cu lemne. A început prin montarea pe terasa casei a 5,2 mp de panouri solare, conectate la un boiler cu o capacitate de 300 de litrii. În sezonul cald, economia lunară este de 50 de lei, adică costul materialului lemons.
Apă caldă de la soare
„Eu intenţionam să-mi instalez panourile încă din 2009, fiind convins de utilitatea lor. În primul rând, nu mai am grija încălzirii apei menajere cu lemne.Acum, pe perioada verii, am apă caldă gratis pentru cei cinci membrii ai familiei“, a spus Gheorghe Petruţa, proprietarul casei „ verzi“.
Specialiştii spun că panourile soalare înlocuiesc, în perioada martie-octombrie, integral combustibilul solid şi gazul metan. „În lunile de vară este nevoie doar de două ore de soare pentru a încălzi 300 de litrii de apă, la 80 de grade Celsius. Bineînţeles, omul va folosi apa rece în amestec cu cea caldă, la temperatura de 40 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că, în final, cantitatea de apă caldă este mult mai mare. Trebuie ştiut că sistemul fumcţionează doar dacă afară este soare, indifferent de anotimp“, a explicat Cătălin Vasiu, reprezentant Solar Ecotech, firma care a montat sistemul.
Investiţia ar urma să fie amortizată în patru ani. În sezonul de iarnă, contribuţia panourilor la preîncălzirea apei este de 10 la sută. Gheorghe Petruţa a rezolvat şi problema încălzirii întregii suprefeţe locuibile din casă – 140 metri pătraţi - prin montarea unei centrale termice pe lemne . „ Costurile lemnului se ridică la 1.500 de lei pentru întregul sezon rece, din octombrie până în martie“, a mai spus Gheorghe Petruţa.

Click pe poze pentru Galerie Foto
Suma repartizată judeţului Alba în 2011, prin programul naţional „Casa Verde“ a fost de de 1, 7 milioane de lei şi a fost epuizată în totalitate. Cereri se mai primesc însă, până în 30 iunie.
Fonduri epuizate
„În 2011, au fost aprobate de la demararea programului Casa Verde 294 de dosare. Cele mai multe solicitări au fost pentru panouri solare şi centrale care folosesc de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă. Noi mai primim cereri până în 30 iunie, în speranţa că judeţului Alba îi vor fi alocate, prin redistribuire, sumele necheltuite în alte judeţe“, a explicat Doina Bărbat, director interimar la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba.
Prin „Casa Verde“se poate obţine o finanţare de până la 6.000 lei pentru instalarea de panouri solare şi pentru achiziţia instalaţiilor de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale şi până la 8.000 lei pentru instalarea de pompe care transferă căldura din adâncuri în case. Montarea sistemului se poate face de îndată ce dosarul a fost aprobat de Agenţia pentru Protecţia Mediului pe banii solicitantului. Ulterior, pe baza facturii fiscale şi a certificatului de garanţie, beneficiarul va primi subvenţia de la stat.
De la startul programului în Alba s-au depus peste 1053 de dosare, în perioada iulie 2010-iunie 2011. Dintre acestea au primit undă verde, în urma evaluării, 471 de beneficiari de sisteme verzi , care au şi încasat subvenţia de la stat. În analiză sunt dosarele depuse în noiembrie 2010.
„Casa Verde“ în cifre:
1053 de dosare depuse în perioada iulie 2010-iunie 2011, din care:
446 în 2011
471 dosare evaluate şi aprobate
5,4 milioane lei-suma alocată judeţului Alba