Afacerea imobiliară a anului în Alba: spaţiu de 1.000 metri pătraţi vândut cu 1,82 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiul este închiriat de mai multe firme cu obiecte de activitate diferite
Spaţiul este închiriat de mai multe firme cu obiecte de activitate diferite

Un spaţiu comercial din Alba Iulia, în suprafaţă de aproape 1.000 de metri pătraţi, aparţinând societăţii comerciale Ardeleana SA Alba Iulia, a fost vândut de lichidatorul judiciar al societăţii cu suma de 1,82 milioane de euro. Firma aflată în faliment aparţine miliardarului Dorel Tamaş.

Proprietăţile societăţii Ardeleana SA Alba Iulia au fost scoase la licitaţie de lichidatorul Expert Insolvenţa SPRL Huneodara. La prima licitaţie s-a reuţit obţinerea unui preţ record pentru un spaţiu comercial pe Bulevardul Transilvaniei, în suprafaţă de 987 metri pătraţi, pentru care s-a cerut suma de 794.211 euro, fără TVA. În final, imobilul a fost achiziţionat cu suma de 1,82 milioane de euro de către societatea Lin şi Ema SRL Alba Iulia.

Au mai participat la licitaţia din 15 iunie 2012 societăţile Elit SRL, proprietate a omului de afaceri Dorin Mateiu şi Florea SA, ce aparţine fraţilor Marcel şi David Florea. Ambele sunt printre cele mai puternice firme din Alba cu cifre de afceri de zeci de milioane de euro. În final, a câştigat licitaţia Lin şi Ema SRL, cu obiect de activitate în domeniul vânzării en-gros de produse alimentare. Societatea este administrată de Cătălin Buzdea.

Câştigătorul licitaţiei ar urma să plătească aproximativ 1.850 de euro pe un metro pătrat. În spaţiul respectiv ăşi desfăşoară activitatea o bancă, o farmacie, un bar, un magazine de încălţăminte şi o covrigprie. Imobilul mai este cunoscut şi ca fostul magazin Materna, care a funcţionat înainte de 1989 şi câşiva ani după Revoluţie. Cumpărătorul spaţiului are la dispoziţie trei luni să plătească banii.

Niciun cumpărător pentru Hotelul Continental

Celelate bunuri ale societăţii Ardeleana, inclusive hotelul Continental din Cluj-Napoca nu au fost valorificate la prima licitaţie. Pentru hotel, lichidatorul cere suma de 6,5 milioane de euro. În Alba Iulia se mai vinde sediul administrativ al societăţii şi clădirea de birouri în suprafață totală de 3.592 metri pătraţi și bunurile mobile aflate în incinta imobilelor, situate în Alba Iulia, Str. Morii, nr. 8.

Prețul de pornire a licitației este de 614.627 euro, fără TVA. De asemenea, sunt scoase la licitaţie construcţii industrial cu terenul aferent de 31.226 metri pătraţi în Sîntimbru, pentru 711.966 euro. Mai sunt vândute bunuri imobile, stoc de marfă şi autoturisme. Ardeleana SA este în insolvenţă din 2009 şi în faliment din februarie 2012. A doa licitaţie se va desfăşura vineri, 22 iunie 2012.

Datoriile societăţii Ardeleana SA sunt în valoare de 57,6 milioane de lei (aproximativ 13,4 milioane de euro). Creditorii cu sume importante de recuperat de la Ardeleana sunt: Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Direcţia Generală de Finanţe Publice Alba, Primăria Alba Iulia. Dorel Tamaş deţine peste 97 la sută din acţiunile Ardeleana SA prin intermediul unei alte societăţi, Cristian Prodimpex SRL Alba Iulia.

Dosarul Continental

Miliardarul din Alba Iulia este urmărit internaţional cu mandat de arest în lipsă din luna mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii DNA îl acuză că a încercat să vândă ilegal în 2008 hotelul Continental din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de două milioane de euro, deşi ar fi ştiut că este revendicat. Tamaş ar fi fost ajutat în această afacere, potrivit procurorilor, de avocatul Doina Scutea, fost decan al Baroului Alba.

În acelaşi dosar mai este acuzat de prejudicierea BCR cu o sumă de câteva milioane de euro. În 2010 a fost inclus în Topul Forbes 500 miliardari cu o avere de 10 milioane de euro. Se bănuieşte că se află în Dubai, unde deţine de mai mulţi ani o proprietate imobiliară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite