VIDEO Boc: "De ce au avioanele probleme dacă la tancuri nu se opresc motoarele din cauza nisipului ?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul ministru Emil Boc
Primul ministru Emil Boc

Premierul Emil Boc a încercat să afle, miercuri, de la ministrul Apărării, Gabriel Oprea, de ce motoarele tancurilor trupelor româneşti nu sunt afectate de nisip în timp ce avioanele au probleme cu norul de cenuşă.

Boc a spus că trebuie ca industria aeriană să găsească soluţii pentru evitarea unor astfel de probleme, în viitor. Discuţia pe această temă dintre premierul Emil Boc şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a avut loc în şedinţa de miercuri a Guvernului.

"Domnule ministru Oprea, tancurile cum se descurcă în Afganistan şi...nu în Afganistan, în Irak, când era nisipul şi nu se opreau motoarele, la avioane de ce li se opresc motoarele şi de ce nu au probleme?", a întrebat Boc.

Mai citiţi şi:

Al doilea nor de cenuşă vulcanică a intrat în România: zborurile nu se opresc!

Situaţia aeroporturilor din Europa: Traficul aerian a fost reluat

Ministrul i-a răspuns că şi tancurile au mai avut probleme din cauza nisipiului fierbinte, dar că de regulă au funcţionat.

"În primul rând că în Irak se mai şi opreau, domnule prim-ministru, ca să ştiţi, pe nisipul fierbinte. Dar de regulă au funcţionat. Am întrebat şi eu, am crezut că este vorba de plafon, dar specialiştii mi-au spus că nu, datorită lipsei de oxigen, de aceea intervine şi se opresc motoarele la avioane, de aceea este pericol de prăbuşire a avioanelor. Şi eu am crezut că este vorba doar de vizibilitate, dar nu, de fapt lipsa de oxigen", a spus Oprea.

Premierul l-a ascultat atent, după care a spus că şi în industria aeriană trebuie găsite soluţii pentru evitarea unor astfel de probleme.

"Sunt convins că vor găsi soluţii, cum au găsit în armată să meargă tancurile prin nisip şi avioanele vor găsi soluţii să nu mai aibă probleme cu particulele de nor vulcanic", a conchis Boc.

Erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a generat, începând de joi, 15 aprilie, grave perturbări ale traficului aerian. Miercuri, în ţara noastră, Ministerul Mediului a decis să acorde atenţionare de cod roşu pentru traficul aerian, însă cursele nu au fost oprite la sol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite