Valea Trotusului - o vale a Loirei in varianta moldoveneasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In judetul Bacau exista castele, palate si conace cu incarcatura istorica si arhitectura deosebita, plasate intr-un decor mirific. Restaurate, puse in valoare si incluse intr-un circuit turistic,

In judetul Bacau exista castele, palate si conace cu incarcatura istorica si arhitectura deosebita, plasate intr-un decor mirific. Restaurate, puse in valoare si incluse intr-un circuit turistic, acestea ar putea transforma Valea Trotusului intr-o replica moldoveneasca a Vaii Loirei.
Japonezii se abat din drumul spre manastiri ca sa vada Palatul Ghika-Comanesti
La ora actuala, singurul amenajat si deschis publicului larg este palatul Dimitrie Ghika-Comanesti, care functioneaza pe post de muzeu de etnografie si arta. Situat in orasul Darmanesti, la 58 km sud-vest de Bacau, palatul poate fi vizitat zilnic intre orele 9 si 17,00, in afara de luni. Fosta resedinta de vara a familiei Ghika-Comanesti a fost ridicata in 1890 si poarta semnatura arhitectului Albert Galleron (cel care a proiectat Atheneul Roman). La parter, se pot admira documente si fotografii de epoca, inedite fiind imaginile din prima expeditie romaneasca in Africa neagra. Intre 1895 si 1896, Dimitrie N. Ghika, proprietarul palatului, impreuna cu fiul sau, Nicolae, intreprinde calatoria in "Tara somalilor", de unde aduce in tara trofee cinegetice, zeci de exemplare de specii de plante, precum si harti cu regiuni descoperite in premiera si botezate cu denumiri romanesti. Transformat pe vremea comunistilor in casa a pionierului, palatul a fost deschis vizitatorilor in '89. De atunci, in afara de cateva carpeli si lipituri, nu s-a mai facut mare lucru pentru renovare. Imobilul, revendicat, nepromovat si neinclus in circuitele turistice, are vizitatori - francezi, italieni, japonezi - care se abat special din drum ca sa-l vada.
Castelul de vanatoare Dofteana - viitor hotel de lux
O alta proprietate a familiei Ghika-Comanesti, castelul de vanatoare de la Dofteana, de secol XIX, are perspective promitatoare: a fost cumparat la licitatie de un intreprinzator local. Acesta sustine ca are fondurile necesare pentru a readuce castelul-monument la maretia de altadata. Parte din cladire va capata destinatia de hotel de 3-4 stele, parte va fi muzeu. Deocamdata, se lucreaza la un proiect de restaurare, care sa respecte linia arhitectonica deosebita a cladirii - un amestec de teme baroce si neoclasice. Proprietarul promite ca va reface si parcul dendrologic care, in vremurile bune, depasea 27 de hectare si cuprindea specii exotice si esente rare. Un eventual circuit cultural-turistic pe Valea Trotusului ar trebui sa cuprinda, obligatoriu, si Palatul Stirbey, situat la 4 km de Darmanesti, cladire de sfarsit de secol XIX, care apartine Directiei Taberelor Scolare sau conacul din Tescani (fosta resedinta a lui George Enescu), acum Centru de Cultura cu galerie de arta, biblioteca, sala de concerte. Traseul ar mai putea include si conacul Rosetti din Caiuti (loc istoric de intrunire a unionistilor), in curs de restaurare, conacul Buzdugan (ridicat intre 1906-1909, de catre fostul regent al Romaniei, Gheorghe Buzdugan), conacul de la Racataul de Jos (construit in stil neoromanesc), Conacul Rosu (Cantacuzino-Pascanu) si parcul dendrologic din Hemeius... Regiunea este deosebit de frumoasa - aviz amatorilor de drumetii montane - si bogata in traditii si obiceiuri care inca se mai respecta. In afara de palate si conace, turistii ar mai putea vizita biserici de lemn vechi de cel putin 200 de ani, instalatii tehnice populare - darsta de sfarsit de secol XIX in D--0armanesti, piua, valtoare, mori de apa -, lacasuri de cult istorice. Cu ceva investitii, zona ar putea concura cu nordul Moldovei, spre care, deocamdata, se indreapta grosul autocarelor cu turisti.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite