UPDATE Vijelia care a măturat Capitala a băgat 18 oameni în spital. Peste 700 de persoane au apelat 112, şi mai multe curse aeriene au fost amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii au emis atenţionare de cod galben de furtună FOTO Adevărul
Meteorologii au emis atenţionare de cod galben de furtună FOTO Adevărul

Bucureştiul a fost astăzi sub cod portocaliu de furtună. 18 persoane au fost transportate la spital, după ce au fost rănite de mai multe panouri publicitare care s-au prăbuşit în Capitală. În acelaşi timp  numărul de urgenţă 112 a fost apelat de peste 700 de ori, mai multe curse aeriene au fost amânate şi câteva zeci de trenuri au rămas pe şine după ce arborii rupţi de vânt le-au blocat drumul.

UPDATE Structurile publicitare prăbuşite în zona Pieţei Unirii, care au provocat victime în timpul furtunii de joi, au fost desfiinţate prin dispoziţie de primar general. La scurt timp, au fost reamplasate cu avize sau autorizaţii emise de Primăria Sectorului 3, informează municipalitatea.

Municipalitatea mai precizează, referitor la cortul prăbuşit, tot joi, în zona Baba Novac din sectorul 3, că ancheta în acest caz se desfăşoară „la nivelul primăriei de sector”.

De asemenea, trei dintre aeronavele care fuseseră redirecţionate spre Constanţa, joi, din cauza furtunii, au aterizat la Bucureşti, iar alte două vor ajunge, de asemenea, în Capitală, potrivit reprezentantului Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Teodor Postelnicu, citat de Mediafax.

Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”, traficul aerian se desfăşoară normal, la această oră, toate celelalte curse aeriene operând conform programului de zbor, au mai precizat aceleaşi surse.

Conform ISU Bucureşti, 26 de maşini au fost avariate în urma furtunii din Capitală.

UPDATE  În Bucureşti s-au înregistrat 86 evenimente în timpul vijeliei care l-a măturat mai bine de o oră. Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne au fost smulşi de vânt 78 de arbori, 3 panouri publicitare au căzut, iar 5 elemente de infrastructură au fost afectate (corturi şi construcţii provizorii). 

UPDATE Potrivit unei centralizări provizorii, numărul de urgenţă 112 a fost apelat de peste 750 de ori timp de aproximativ 45 de minute, în timpul furtunii de joi după-amiază din Capitală.

18 persoane rănite în Capitală, dintre care una în comă

Cel puţin 18 persoane au fost rănite, una dintre acestea fiind în comă. Cei mai mulţi răniţi s-au înregistrat în zona Baba Novac, după prăbuşirea unui cort în care era organizat un târg de haine. Pe numeroase străzi, vijelia a smuls copaci, unii dintre aceştia căzând peste maşini.

UPDATE  Două trenuri de pe ruta Constanţa-Bucureşti, respectiv Bucureşti-Constanţa, sunt oprite temporar în Capitală, din cauza unor copaci căzuţi din cauza furtunii în gabaritul căii ferate, la intrarea în staţiile Pantelimon şi Pajura, informează Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“ SA.

Astfel, trenul 1682, care circulă pe relaţia Constanţa - Bucureşti Nord, staţionează în gara Băneasa de la ora 16.42, iar trenul 11017 Bucureşti Obor - Constanţa a fost oprit în gara Obor, începând cu 15.45, potrivit sursei citate.

UPDATE Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, codul galben de furtună a fost prelungit până la  ora 19.00 pentru judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Vrancea, Galaţi.

„Bucureştiul a ieşit de sub codul portocaliu. După orele 19.00, pe lângă judeţele pe care vi le-am enumerat mai sus, codul galben de vijelie s-a putea muta şi înspre Dobrogea“, susţin aceleaşi surse.

Vijelia a lăsat 45 de localităţi în beznă

Un număr de 45 de localităţi din judeţele Ilfov şi Giurgiu erau, la ora 17.00, total sau parţial, fără curent electric, numărul localităţilor în această situaţie fiind însă dublu cu o oră înainte, din cauza furtunii, potrivit oficialilor Enel.

Mai exact, la ora 17.00, situaţia se prezenta astfel: în judeţul Ilfov au rămas nealimentate parţial 12 linii electrice aeriene de medie tensiune, fiind afectate 24 de localităţi, în judeţul Giurgiu au rămas nealimentate parţial 11 linii de medie tensiune ce deservesc 19 de localităţi, iar în Bucureşti existau o serie de incidente punctuale, în curs de remediere.

Bilanţ parţial după furtună în Capitală : 17 persoane rănite şi una în comă

În urma furtunii, cel puţin 17 persoane au fost rănite, una dintre acestea fiind în comă. Cei mai mulţi răniţi s-au înregistrat în zona Baba Novac, după prăbuşirea unui cort în care era organizat un târg de haine.

UPDATE Peste o sută de poliţişti din cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere au fost scoşi în stradă.

UPDATE Brigada Rutieră a anunţat că, din cauza furtunii din Bucureşti, se circulă greu la intersecţia Şoselei Pantelimon cu Bulevardul Chişinău, pe Bulevardul Cantemir, Strada Traian, Baba Novac, Strada Harghita, dar şi la intersecţia Şoselei Mihai Bravu cu Şoseaua Iancului.

Circulaţia este blocată pe Bulevardul Mihai Bravu cu Strada Traian.

Tramvaiele 23 şi 27 circulă deviat în zona intersecţiei Şoselei Mihai Bravu cu Calea Duseşti din cauza unui copac căzut.

Peste 100 de poliţişti de la Brigada Rutieră Bucureşti au fost mobilizaţi şi scoşi pe străzi pentru a fluidiza traficul.

UPDATE Sudul judeţulului Prahova şi vestul judeţului Ialomiţa se află sub atenţionare de cod galben de furtună până la ora 17.30. Pentru aceste zone, meteorologii au anunţat intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice şi ploi cu caracter de aversă ce pot lăsa în urmă 15-20 de litri pe metru pătrat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat cod galben de furtună şi pentru judeţul Vrancea, inclusiv pentru municipiile Focşani şi Adjud, dar şi pentru judeţul Galaţi. Avertizarea este valabilă până la ora 17:45.

Se vor semnala intensificări ale vântului care, trecător, pot avea aspect de vijelie, grindină, cantităţi de precipitaţii. Plole vor aduce, local, 20-25 de litri pe metru pătrat. Frecvente vor fi descărcările electrice.

Local, în judeţele Călaraşi, Buzău şi Brăila, se vor semnala intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter de aversă care pot atinge 15-20 de litri pe metru pătrat.

Pentru aceste zone, avertizarea este valabilă până la ora 18:40.

UPDATE O femeie de 30 de ani, care a fost transportată cu traumatism cranio-cerebral la Spitalul Floreasca din Capitală.

Zona Iancului este blocată din cauza unui copac căzut, motiv pentru care o ambulanţă nu poate ajunge la un bărbat, în zona Baba Novac, care a fost rănit de un panou publicitar. Acesta aşteaptă ajutor în incinta unei farmacii din zonă. 

De asemenea, o tânără în vârstă de 19 ani a fost rănită pe faţa din cauza cioburilor de la un panou publicitar.

UPDATE Şi judeţul Braşov, în zona localităţilor Braşov – Săcele – Predeal, şi zona de munte aferentă, judeţul Covasna, în zona localităţilor Sfântu Gheorhe – Baraolt cu deplasare spre Târgu Secuiesc - Covasna – Întorsura Buzăului şi zona de munte aferentă, se află sub atenţionare de cod galben de furtuni până la ora 18:00.

Aici au fost anunţate ploi cu caracter de aversă care pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi descărcări electrice.

UPDATE  În urma furtunii din Capitală, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit după ce un copac s-a prăbuşit peste trei autoturisme, pe bulevardul Preciziei din Sectorul 6 al Capitalei, iar pe Şoseaua Antiaeriană au fost smulse de vânt mai multe cabluri electrice.

UPDATE Trei persoane au fost rănite în Capitală în timpul vijeliei. Două dintre acestea au fost rănite de panourile publicitare smulse de vânt în zona Unirii, iar o alta de un geam care s-a spart la restaurantul Mc Donald's de la Bucur Obor.

UPDATE A fost emisă o atenţionare de cod galben de furtuni şi pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, dar şi pentru vestul Mării Negre.

Meteorologii au anunţat vânt cu rafale ce pot atinge şi depăşi 55 - 70 kilometri pe oră. De asemenea, sunt aşteptate şi descărcări electrice.

Pentru judeţul Constanţa avertizarea este valabilă până la ora 21.40.

La ora 15.00 Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că judeţul Ilfov, inclusiv Bucureştiul, se află sub atenţionare de cod galben de furtună până la ora 17.00. Sunt aşteptate intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi frecvente descărcări electrice. 

De asemenea, pot fi căderi de grindină de mici dimensiuni, ploi cu caracter de aversa care pot atinge 15-20 de litri pe metru pătrat.

Până la ora 16.30, jumătatea de sud a judeţului Giurgiu şi jumătatea de nord a judeţului Dâmboviţa se află sub cod galben de furtună. Au fost anunţate intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, grindina de mici dimensiuni şi ploi cu caracter de aversa care pot depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite