UPDATE Cod portocaliu de caniculă în şase judeţe din ţară. Sute de persoane au sunat la ambulanţă doar în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
40 de persoane au leşinat în stradă
40 de persoane au leşinat în stradă

Codul portocaliu de caniculă este valabil, duminică, în şase judeţe din ţară. În rest, întreaga ţară se află sub Cod galben de caniculă, dar ziua a fost presărată şi cu câteva avertizări de furtuni, de scurtă durată. Sâmbătă, valul de căldură a făcut ca peste 40 de bucureşteni să leşine pe stradă şi să fie preluaţi de serviciile de ambulanţă.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe Coduri galbene de furtuni şi vijelii, valabile pentru mai multe judeţe din ţară. Potrivit ANM, între orele 15.05 - 16.15 sunt se află sub Cod galben judeţele Neamţ şi Suceava, în timp ce între orele 15.10 - 17.00 se află sub Cod galben judeţele Braşov, Mureş şi Harghita. Judeţul Prahova este vizat de ploi şi descărcări electrice între orele 14.45 şi 16.00, în timp ce între orele 13.50 - 15.30 se află sub Cod galben de ploi şi descărcări electrice judeţul Braşov. 

În Capitală, temperaturile au ajuns, sâmbătă după-amiază, la 34-35 de grade, iar disconfortul termic a fost accentuat. Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat avertizarea de caniculă şi disconfort termic emisă vineri pentru zilele de duminică şi luni.

Potrivit noii avertizări, judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj vor fi, în cele două zile, sub avertizare cod portocaliu, temperaturile maxime vor ajunge la 38 - 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Restul ţării va fi în cele două zile sub avertizare de cod galben. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării.

Cel mai mare risc pentru bătrâni şi copii 

Doar sâmbătă, peste 40 de persoane au leşinat în plină stradă în Bucureşti, a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, doctorul Alis Grasu. 

„Oganismul reacţionează diferit la temperaturile foarte ridicate, copiii, vârstnicii şi persoanele cu probleme de sănătate, fiind grupele cu cel mai ridicat risc de îmbolnăvire în zilele canciulare. Numai până la ora 16, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov au fost înregistrate 520 de apeluri, dintre care 285 urgenţe de cod galben şi roşu. Dintre urgenţe, 40 au fost leşinuri în loc public”, a spus Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI)

Medicul recomandă cu prioritate ca vârstnicii, copii şi bolnavii să nu iasă din casă la orele amiezii. „În funcţie de vârstă, corpul îşi reglează temperatura diferit. Corpul transpiră mult ca să se menţină la temperatura ideală. Dar prin transpiraţie este pierdută apa şi apare riscul de deshidratre. De aceea, este bine să bem multă apă, să evităm efortul fizic intens, să nu stăm în soare, să menţinem o atmosferă răcoroasă în casă şi să nu bem alcool, nici măcar bere, în plină căldură. De asemenea, este necesară vigilenţă sporită faţă de cunoscuţii care locuiesc singuri, mai ales dacă au vârste înaintate. Totodată, cei care iau medicamente, să nu ezite să ceară sfatul medicului care îi tratează”, a mai spus managerul SABI.

Recomandările medicilor 

Pentru ca temperatura corpului să nu crească peste 37 de grade Celsius, sunt recomandate mai multe duşuri pe zi, haine lejere, iar capul să fie acoperit.

„De câte ori ieşim din casă este bine să ne protejăm corpul, faţa, mâinile şi picioarele, cu un strat de cremă specială cu factor de protecţie cât mai mare, chiar 50 plus. Regulile de aur pentru a evita insolaţia sau leşinul sunt: Nu ies din casă la orele cu temperatură foarte mare. Stau într-un spaţiu răcoros sau climatizat. Păstrez răcoare în casă. Mănânc mai ales fructe, legume, pâine şi supă. Beau în jur de 1,5 litri de apă pe zi. Nu beau alcool. Ţin legătura cu prietenii. Dacă iau medicamente, cer sfatul medicului”, a adăugat dr. Alis Grasu.

Trenurile circulă cu viteză redusă 

Trenurile de călători şi de marfă care au rute prin zonele Braşov-Miercurea Ciuc şi Bucureşti-Urziceni-Galaţi aflate sub avertizare cu cod galben de caniculă circulă duminică cu viteză redusă cu 30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală, conform Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR".

„În acest moment avem deja introduse două limitări de viteză, în centrul ţării, pe raza Regionalei Braşov, între Braşov şi Miercurea Ciuc. Acolo deja a fost introdusă limitarea de viteză de 70 de km/oră, de la 100 de km/oră, care era viteza normală. De asemenea, pe Regionala Bucureşti, între Bucureşti şi Urziceni- Galaţi avem o limitare de viteză de 70 de km/oră. Aceste limitări de viteză în circulaţia trenurilor se introduc după ce monitorizăm evoluţia temperaturilor”, a declarat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR, citat de Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite